JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil betale jernbanesatsing med flyavgift

SV vil gjeninnføre flyseteavgiften og øremerke inntektene til økt satsing på jernbane.

Ifølge Dagens Næringsliv vil dette være et av SVs hovedkrav når regjeringen på søndag samles til sin tradisjonelle budsjettkonferanse på Jevnaker. Partiets krav er en avgift 100 kroner per flysete på strekninger mellom de store byene i Sør-Norge der tog er et mulig alternativ. Ifølge partiet vil en slik avgift kunne innbringe to milliarder kroner årlig, som skal styrke satsingen på jernbanen.

Konflikt med skatteløfte?

Den rødgrønne regjeringen har forpliktet seg til å holde det samlede skatte- og avgiftsnivået uendret i den stortingsperioden vi er inne i. SV mener likevel det er mulig å gjennomføre forslaget om flyseteavgift.

– Vår oppfatning er at så lenge dette er en øremerket avgift som går direkte til jernbaneinvesteringer, vil den ikke innebære noe brudd med regjeringens skatteløfte, sier partiets finanspolitiske talsmann, Lars Egeland til Dagens Næringsliv.

Han mener forslaget både vil gi mer penger til å satse på jernbanen og bidra til å vri trafikken fra fly til tog.

Det siste er både Norwegian-sjef Bjørn Kjos og miljødirektør Niels Eirik Nertun i SAS dypt uenige i. De mener begge at det er bil som er det fremste alternativet til fly på de aktuelle strekningene.

Fjernet i 2001

Norge hadde også fram til og med 2001 flyseteavgift. Den var den gangen en generell ordning som gjaldt alle flystrekninger, og avgiften var på 256 kroner per flysete. I valgkampen i 2001 gjorde Høyre det til en kampsak å få fjernet denne avgiften, og partiet vant fram da Bondevik II-regjeringen la fram sitt første statsbudsjett, høsten 2001.

Annonse
Annonse