JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trener streikebrytere

I går brøt forhandlingene mellom British Airways og kabinpersonalet sammen. Selskapet forsikrer at de har tusen streikebrytere å sette inn hvis det blir konflikt.

einar.fjellvik@lomedia.no

Ifølge talsmenn for fagforbundet Unite brøt forhandlingene sammen etter at BA-ledelsen hadde avvist et forslag fra de ansatte om å kutte lønningene med 2,6 % og avstå fra lønnstillegg de to neste årene.

Trener streikebrytere

Streiketrusselen har hengt over flyselskapet siden i fjor høst, og alt tyder på at selskapet tar den svært alvorlig. På BAs nettside forsikrer generaldirektør Willie Walsh at en streik ikke vil sette BA-flyene på bakken.

– Vi har skaffet nær 6 000 frivillige til å understøtte våre flygninger, inkludert nær tusen som er trent som kabinpersonale, skriver direktøren.

Ifølge næringslivsavisa Wall Street Journal skal både piloter og bakkemannskaper som er ansatt i BA være blant de tusen som i det siste er blitt trent for å kunne overta jobbene til streikende kabinansatte. Den samme avisa skriver at selskapet også har leid inn 23 fly med komplett besetning som kan settes inn på ruter som eventuelt rammes av streik.

Tøff spareplan

Bakgrunnen for konflikten er at BA, i likhet med mange flyselskap, sliter tungt økonomisk. I de tre siste kvartalene i fjor gikk selskapet med et underskudd på over tre milliarder kroner.

Det fikk selskapet til å lansere en omfattende spareplan der 1 700 årsverk skal vekk, lønningene kuttes med mellom 2 og 7 % og en rekke heltidsstillinger omgjøres til deltidsjobber.

Dommer stoppet julestreik

To dager før jul truet kabinpersonalet første gang med å gå ut i streik i protest mot spareplanene og selskapets manglende vilje til å forhandle. Den gangen ble streiken avverget etter at en domstol kjente uravstemningen, der over 90 % stemte for streik, ugyldig.

I en ny uravstemning i februar stemte nok en gang et overveldende flertall av de Unite-organiserte i BA ja til streik. Forhandlingene har likevel fortsatt helt fram til i går.

Freder påsketrafikken

Seneste mandag må Unite varsle om de vil iverksette streik blant sine 12 000 medlemmer i flyselskapet. Streiken kan tidligst starte sju dager etter at dette varslet er levert.

Forbundet har allerede varslet at det ikke kommer til å ramme den lukrative påsketrafikken.

Annonse

Flere saker

Annonse