JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Riksdagen utsatte Lavalloven

Riksdagen har oversendt til konstitusjonskomiteen forslaget om å tilpasse loven EUs regelverk etter Laval-dommen. Saken kan bli hett tema i valgkampen.

Hans Tilly i Byggnads oppfordrer komiteen til å slå ring om svenske og utenlandske arbeidere, og LOs leder Wanja Lundby-Wedin sier at videre behandling av den såkalte Laval-dommen kan bli et viktig tema i valgkampen til høsten.

Dårligere vilkår for ansatte

–Dersom regjeringens forslag om å tilpasse svensk lov i henhold til Laval-dommen, åpnes dørene for konkurranse basert på stadig dårligere lønnsvilkår og arbeidsvilkår. Regjeringens forslag går lenger enn EU-domstolen dom i Laval-saken og innebærer kraftige innskrenkninger i fagorganisasjonens muligheter til å opprettholde svenske lønnsvilkår og andre betingelser i det svenske arbeidslivet, sier Wanja Lundby-Wedin.

Viktig tema i valgkampen

Den svenske LO-lederen fortsetter:

–Uansett hva Konstitusjonskomiteen måtte mene og om endelig behandling i riksdagen utsettes, vil spørsmålet bli en viktig sak i valgkampen. Med en fortsatt borgerlig regjering etter valget i høst, vil Laval-loven bli en realitet. Det eneste som kan hindre dette, er et regjeringsskifte, sier Wanja Lundby Wedin.

Ingen likebehandling

Lederen i svensk Byggnad håper at regjeringen tar til vettet og trekker lovforslaget. Hans Tilly støtter varmt opposisjonens opprinnelige forslag om å utsette behandlingen av forslaget. En utsettelse vil gi regjeringen mulighet til å endre innholdet og dermed hindre svekkelse av lønns- og arbeidsvilkårene. Byggnads påpeker spesielt at lovforslaget ikke har garanti for likebehandling mellom svenske og utenlandske arbeiderne som jobber i Sverige og at arbeidsgiverne heller ikke behøver tegne ulykkesforsikting for utenlandske arbeidere.

Annonse

Flere saker

Annonse