JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny felgproduksjon i Høyanger

Felgproduksjonen i Høyanger ser ut til å gjenoppstå. Bare formaliteter gjenstår før det igjen pustes liv i fabrikklokalene.

Det er Bergens Tidende som melder dette.

Einar Aasen i Høyanger Næringsutvikling forteller at den franske bilprodusenten St. Jeans Industries planlegger å starte opp med 14 ansatte neste år - bare noen prosenter arbeidskraft i forhold til de over 300 som mistet jobben da Fundo Wheels gikk konkurs i fjor. Men, franskmennene håper at hele 150 skal være i arbeid i 2015.

Patentet avgjørende

Det er patentet på den lette hybridfelgen som har fått franskmennene til å interessere seg for felgproduksjonen i Høyanger. Felgen, som de ansatte ved Fundo Wheels brukte lang tid på å utvikle, består av to deler og kombinerer det beste fra valsing med det beste fra støping. Felgbanen er valset i en smi-legering, som gjør den sterkere samtidig som den kan gjøres tynnere.

Ifølge Aasen er planen at det skal produserer en halv million av denne felgen i 2015.

– Det er enighet om de fleste vilkårene, og finansieringen tror jeg skal være i orden. Franskmennene er innstilt på å få dette på plass, sier Aasen til BT.

Kommunen kjøper anlegget

Tre parter er involvert i avtalen. Innovasjon Norge, som eier både patentet og produksjonslokalene, må bli enige med kommunen og de franske kjøperne. Planen er at Innovasjon Norge selger patentet til St. Jeans Industries, mens de selger tomt og anlegg til kommunens selskap Hjetland Industripark.

Vinn-vinn

Dermed er det håp om en vinn-vinn-vinn situasjon, hvor kommunen får tilbake mange arbeidsplasser, St. Jeans Industries får overta et attraktivt patent, mens Innovasjon Norge, som var største pantekreditor etter konkursen i Fundo Wheels, får solgt unna sine verdier fra konkursboet.

Annonse
Annonse