JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hæren trues med milliardkutt

Finansministeren vil kutte hærens budsjett med en milliard neste år. «Helt uaktuelt», sier Offisersforbundets leder, Peter A. Moe.

kjell.werner@anb.no

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå er det «sentrale regjeringskilder» som hevder at fiansnminister Sgibjørn Johnsen vil presentere et slikt kuttforslag på regjeringens budsjettkonferanse som starter søndag.

Også Bardu-ordfører Oddvar Bjørnsen sier til ANB at han har fått slike signaler:

– Jeg har fått signaler som tyder på at Finansdepartementet vil redusere bevilgningene til Forsvaret kraftig. Dette kuttet vil spesielt gå ut over Hæren, sier Bjørnsen til ANB.

– Det opprører meg hvis så er tilfelle. Jeg er skuffet over egne partifeller og egen regjering. Dette bekymrer meg sterkt, både fra et forsvarspolitisk ståsted og av hensyn til arbeidsplassene i Troms, sier Sp-ordføreren i landets største «hærkommune».

Betyr nedlegging

Lederen i Offisersforbundet, Peter A. Moe, betegner overfor FriFagbevegelse.no et slikt kutt som «helt uaktuelt».

– Da kan de like gjerne legge ned hele hæren og trekke hjem alle våre bidrag til internasjonale operasjoner. Jeg kan ikke i min villeste fantasi forestille meg at finansministeren kommer til å legge fram et slikt forslag, sier Moe.

Må stramme inn

Søndag samles regjeringen for å legge på plass de første brikkene i neste års statsbudsjett. Da må statsrådene belage seg på å kutte utgifter for å holde igjen på bruken av oljepenger. Regjeringen bruker i år nærmere 150 oljemilliarder på gode formål over statsbudsjettet. Det er om lag 45 milliarder mer enn det den såkalte handlingsregelen foreskriver for et normalår.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har varslet at oljepengebruken må ned på fireprosenten snarest mulig, men han vil ikke angi en eksakt tidshorisont. Arbeidet med å stramme inn starter imidlertid for fullt allerede i neste års statsbudsjett. Johnsen brukte torsdag begrepet «hvileskjær» i et radiointervju med NRK.

I strid med langtidsplanen

Bardu-ordføreren mener at et stort kutt på Hærens budsjett vil være i strid med langtidsplanen for Forsvaret.

– Etter det jeg forstår er vi allerede litt på etterslep i årets bevilgninger. Derfor kan ikke budsjettet kuttes neste år. Regjeringen må snarere øke forsvarsbudsjettet, sier Bjørnsen.

– Jeg er ikke i tvil om at et budsjettkutt vil gå ut over driftsnivået og dermed den nasjonale beredskapen. Og så vil det svekke Norges muligheter til å gjennomføre militære operasjoner i utlandet. Vi vil altså ikke være i stand til å innfri våre internasjonale forpliktelser, hevder ordføreren i Bardu.

– Jeg håper at regjeringen allerede søndag legger forslaget om kutt i Hærens budsjett dødt, sier Bjørnsen.

35 milliarder kroner

Årets forsvarsbudsjett er på snaue 35 milliarder kroner. Her er det lagt inn 100 nye millioner kroner til en videre oppfølging av langtidsplanen. Dermed vil bevilgningene til forsvarssektoren i langtidsplanens andre år være økt med 500 av de 800 millionene som er målet for det økonomiske løftet fram til 2012.

Men dersom det nå blir et kutt på over en milliard neste år for Hæren, vil altså det doble av den gjennomførte opptrappingen være borte.

Hæren utgjør den største utgiftsposten i Forsvaret. Et stramt budsjett vil føre til færre øvelser og kanskje innebære kortere tjenestetid for soldatene.

Annonse
Annonse