JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mot 160 000 ledige i Danmark

Nye beregninger viser at Danmark kan få opp mot 160 000 ledige neste år, hvorav 45 000 er langtidsledige, det vil si stått uten arbeid de siste 10 månedene. I Sverige økte ledigheten med 124 000 på et år.

Det er Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som legger fram en ny prognose over situasjonen på arbeidsmarkedet, og det er mørke utsikter danskene har i sikte, dersom regjeringen ikke iverksetter tiltak. Finanskrisen får skylda for at 25 000 jobber forsvant. Det er bare ny høykonjunktur, som kan få disse ledige tilbake i arbeid. I løpet av de siste 18 månedene har over 70 000 mistet jobben, og ledigheten fortsetter å stige.

Møtt av kald skulder

Den borgerlige regjeringen ingen umiddelbare planer om å bruke offentlige midler for å skape sysselsetting. Venstres talsmann i forhold som berører arbeidsmarkedet, Ulla Tørnæs, mener ifølge dansk LOs Ugebrev, at den offentlige økonomien ikke tillater bruk av store investeringer. Les Ugebrevet fra dansk LO her

Det er nettopp offentlige investeringer på 10-15 milliarder danske kroner i 2010 og 2011 Arbejderbevægelsens Erhvervsråd foreslår. Disse investeringene skal øremerkes veier, sykehus, skoler og eldreomsorg. Dette kan skape flere arbeidsplasser og samtidig løse noen av velferdsoppgavene, som venter på å bli løst. Midlene skal også brukes til å aktivisere langtidsledige over 30 år på et tidligere tidspunkt. Disse skal få tilbud etter seks og ikke etter ni måneder som nå.

9,5 prosent ledige i Sverige

Ifølge den svenske Arbetsförmedlingen var 436 000 arbeidsledige i februar i år. Dette er en økning på 124 000 på et år. Arbeidsledigheten økte til 9,5 prosent. 180 000 ledige deltok på tiltak i februar. Også dette er en økning med 86 000 på et år.

Men det fins lyspunkt, mener den svenske LO-Tidningen. 55 000 ledige jobber ble meldt inn til arbeidskontorene i forrige måned. Det er en økning på 4 000 i forhold til samme måned i fjor. Samtidig ble 4 600 varslet om oppsigelse mot 16 000 i februar i 2009.

- Det er for tidlig å snakke om oppgang, men mye taler for at det verste er over. Arbeidsledigheten er fortsatt høy, og det vil ta noen måneder før vi kan se bedringer, sier Lena Liljebäck, assisterende generaldirektør i Arbetsförmedlingen.

Krisa ikke avsluttet

Krisa er heller ikke avsluttet i Norge, men statsminister Stoltenberg sa senest under åpningen av budsjettkonferansen på Thorbjørnrud søndag at han gledet seg over at arbeidsledigheten blir lavere enn forutsatt i nasjonalbudsjettet. Jobben med å demme opp for krisen ikke er avsluttet.

– Når vi nå skal lage budsjettet for 2011 forblir hovedutfordringen å holde rentene lave, trygge norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sa Jens Stoltenberg.

Han slår fast at alle tidligere løfter skal holdes, selv om budsjettet som nå snekres, blir det strammeste i hele den rødgrønne regjeringsperioden.

Annonse
Annonse