JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fokus på minstelønna

Heving av minstelønna forventes å bli den hardeste "nøtta" i forhandlingene om ny overenskomst for byggfagene. I dag møttes partene til forhandlingsstart.

Minstelønna som andel av snittet i byggebransjen har sakket betraktelig akterut de siste 10-12 årene. Mens den i 1998 lå på 87 prosent av gjennomsnittlig bransjelønn, er den nå nede i 72 prosent. Det har Fellesforbundet tenkt å gjøre noe med under årets forbundsvise tariffoppgjøret.

Skal være 85 prosent

I årevis har slagordet vært å heve minstelønnssatsen til 85 prosent av bransjens snittlønn. I år blir det gjort et nytt forsøk.Minstelønna for fagarbeidere er for tiden 142,75 kroner i timen, mens lønnssnittet i byggfagene er på drøye 199 kroner. Minstelønna har betydning ikke bare for bygningsarbeidere utenfor storbyene, men også for den lovpålagte, allmenngjorte minstelønn, altså for arbeidsinnvandrere - særlig fra Østeuropa.

– Det må vi få gjort noe med. Målet er å løfte dem som ligger lavest på stigen, altså lav- og minstelønn, sa Fellesforbundets 1. nestleder Anders Skattkjær da han møtte Ketil Lyng, administrerende direktør til Byggenæringens Landsforening (BNL) ved forhandlingsstart.

Kravene inneholder selvfølgelig også et generelt lønnstillegg for alle og en rekke andre økonomiske krav.

Arbeidstid og iso-fag-lønna

Skattkjær trakk dessuten fram de såkalte innarbeidingsordningene, altså arbeidstiden offshore og for reisefolk. Både med tanke på antall arbeidstimer contra friperioder og lønnsvilkårene til de ansatte i de såkalte iso-fagene (stillas-, korrosjons- og isolasjonsarbeidere).

– Det er store ulikheter for sammenlignbart og likt arbeid mellom våre grupper og for eksempel ansatte i oljeselskapene. Dette kan vi ikke leve med, mente forbundets 1. nestleder.

Hør hva Skattkjær sa til Radio Riks om tariffoppgjøret.

Allmenngjøring og innleie

Allmenngjøring som et effektivt virkemiddel i kampen mot sosial dumping er også et svært viktig tema, akkurat som innleie av arbeidskraft og bortsetting av arbeid som griper mer og mer rundt seg.

Fellesforbundet vil kreve å få arbeidsgiverne med på en felles henvendelse til Stoltenberg-regjeringen for å få på plass en lovgivning som gjør det lettere å få allmenngjort tariffavtaler (via lovforskrift om minstelønn mm.).

Akkurat dette spørsmålet overlates i første omgang partene i frontfagene å forhandle om.

– Maner til moderasjon

BNLs Ketil Lyng håper på moderasjon fra Fellesforbundets side etter at bygg og anlegg har vært gjennom en nedgangsperiode etter toppåret i 2007.

– Jeg har notert meg at Fellesforbundet, i likhet med LO, maner til moderasjon fordi det er en krevende tid for byggenæringen. Jeg har tillit til at partene takler forhandlingene på en tilfredsstillende måte, sa Lung på en forventet rund måte.

Annonse

Flere saker

Annonse