JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon fra 2011 lokker

Tre av fire sier at de vil ta ut hel eller delvis alderspensjon fra 2011 hvis de har mulighet. Bare halvparten av arbeidsgiverne vet at denne muligheten finnes.

Dette viser to ferske undersøkelser fra NAV blant arbeidstakere født 1944-1948 og blant arbeidsgivere.

– Resultatene er ikke overraskende, og bekrefter behovet for at både arbeidsgivere og arbeidstakere må forberede seg enda bedre på det nye regelverket for alderspensjon. NAV er nå i gang med en informasjonskampanje for å bidra til dette, sier Hilde Olsen, direktør for Pensjon og ytelser i NAV.

Arbeidsgivere ikke forberedt

Tre av ti arbeidsgivere sier at de ikke føler seg forberedt på henvendelser om nye regler for alderspensjon. Halvparten kjenner ikke til at 62-66-åringer kan kombinere arbeid og pensjon fra 1. januar 2011, og bare fire av ti tror det er en mulighet mange kommer til å benytte seg av. Blant arbeidstakerne sier en av tre spurte i aldersgruppen født 1944-1948 at de kan tenke seg å kombinere arbeid og alderspensjon. To av ti svarer at de vil fortsette å jobbe som før uten å ta ut pensjon.

Kjenner konsekvensene

Nesten fire av ti arbeidstakere sier at de vil ta ut full pensjon og slutte å jobbe dersom de får mulighet.

– Et interessant funn er at hele tre av fire også er kjent med at årlige pensjonsutbetalinger blir lavere desto tidligere man tar ut alderspensjon. Det kan bety at flere vil betale prisen for mer fritid, men det kan også være at man ikke er kjent med hvor mye et tidliguttak faktisk påvirker pensjonen i kroner og øre, sier Olsen, og minner om nettjenesten Din pensjon der den enkelte selv kan beregne dette.

Må øke kunnskapen

I begge undersøkelsene fremgår det forskjeller mellom kunnskapsnivået. Blant befolkningen er kunnskapen om effektene av nye regler for alderspensjon høyere blant de som tjener mest, mens den blant arbeidsgivere er høyere på større arbeidsplasser med flere ansatte. Denne uken starter NAVs informasjonskampanje om ny alderspensjon.

– Vårt mål er å øke kunnskapen om ny alderspensjon og gi informasjon om de nye reglene til alle som trenger det. Den enkelte skal være i stand til å ta informert valg om egen alderspensjon, avslutter Hilde Olsen.

Annonse
Annonse