JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk lønnsoppgjør inn i kritisk fase

Flere viktige områder er fortsatt uavklart når forliksinstitusjonen (riksmeklingsmannen) nå overtar.

HK Privat fikk ikke avskaffet den forhatte 50 prosent-regelen som tilsier at 50 prosent av de ansatte i kontorfunksjoner på en arbeidsplass skal være HK-organisert før forbundet kan kreve en tariffavtale.

HK og slakterier Til gjengjeld fikk HK Handel oppfylt en rekke krav. Det gjør at HK ventes å gå ut med både en ja- og en nei-kampanje når forliksmannen (riksmeklingsmannen) trolig over helga kommer med et samlet forliksutkast for hele det private arbeidsmarkedet.

Bygge- og anleggsarbeiderne fikk ikke oppfylt kravet om solidaransvar for arbeidsgiverne, for å motvirke sosial dumping. Til gjengjeld fikk transportbransjen visse garantier mot sosial dumping.

En rekke forlik på mindre områder de siste ukene gjør at det nå stort sett bare er HK Privat og slakteriområdet som gjenstår.

Onsdag var trolig den siste, forgjeves forhandlingsrunden på begge områder. Det hadde nærmest karakter av en krampetrekning, etter at forliksmann Asbjørn Jensen hadde satt deadline for forhandlingene sist mandag klokken 12.

Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, vil ikke utelukke at Asbjørn Jensen kan tenkes å vente en dag eller to med å sette sluttstrek, før han selv overtar.

Til hovedorganisasjonene Dermed er de enkelte forbundene og arbeidsgiverforeningene ute av bildet. Nå skal Asbjørn Jensen strikke sammen et forliksforslag som både LO og Dansk Arbeidsgiverforening (DA) skal nikke ja til, før det blir sendt til uravstemning blant de fagorganiserte.

Etter at forhandlingene har kjørt i over to måneder, mangler det fortsatt å bli inngått forlik for 20 prosent av de 600 000 privatansatte LO-medlemmene som er omfattet av årets lønnsoppgjør.

Flemming Ibsen forklarer i en samtale med frifagbevegelse.no at de forlikene som er inngått, vil fungere for modell for de områdene som mangler. Dermed kan for eksempel slakteriarbeiderne se fram til en lønnsstigning på rundt 700 kroner om måneden som resten av det såkalte normallønnsområdet.

Det står i skarp motsetning til kravet den største arbeidsgiveren på området, slakterikonsernet Danish Crown, har fremsatt, nemlig en lønnsnedgang på 20 prosent. Ellers, har konsernet truet med, vil utflyttingen av arbeidsplasser til utlandet skje i enda raskere tempo enn hittil. Rundt 3000 er de siste årene flyttet til spesielt Tyskland.

Flemming Ibsen forutser at LO vil prøve å få HKs 50-prosent-regel fjernet i den avsluttende, sentrale forhandlingen der forliksmannen sitter ved bordenden, men at DA vil si kontant nei.

- LO tør ikke ta en storkonflikt på det, spår han.

Forbundsvis uravstemning Ibsen opplyser at uravstemningen foregår forbundsvis, men at forliksmannen legger resultatene sammen i et såkalt bunkebryllup. Resultatet vil være klart rundt 14 dager etter at uravstemningen er utskrevet.

Om det skulle vise seg et nei-flertall i uravstemningen, men at under 40 prosent har deltatt, krever en supplerende regel at minst 25 prosent av alle stemmeberettigede har stemt nei før forliket kan veltes og det ender med konflikt. Ved siste lønnsoppgjør på det private arbeidsmarkedet, i 2007, deltok 37 prosent.

De to største forbundene, 3F og HK, har tradisjon for lav stemmeprosent. 3F pleier gjerne å ha stort nei-flertall, mens HK oppveier det ved å stemme ja.

- Det spennende nå blir om vi blir vitner til en stor og sterk nei-kampanje, og hva den kan føre til. Byggefagene som ikke fikk garantier mot sosial dumping, og en rekke venstreorienterte, lokale fagforeninger innenfor 3F - som er misfornøyde med den manglende veksten i reallønna - har allerede varslet at de vil føre en nei-kampanje. Det samme har HK Privat. Men de skal virkelig mobilisere for å få stemmeprosenten i været.

- Samtidig kan de delene av fagbevegelsen som anbefaler et ja, ikke tillate seg å lene seg tilbake. Den er nødt til å mobilisere "sofavelgerne", for det er ingen tvil om at nei-siden i 3F og HK har mange tilhengere, konkluderer Flemming Ibsen.

Tillitsmannsnettverket OK 2010-initiativet har innkalt til et landsdekkende møte på tirsdag for å diskutere situasjonen (overenskomst er det danske ordet for tariffavtale).

Byggefagenes Samvirke, en sammenslutning av 13 fagforeninger på bygge- og anleggsområdet i København, vedtok på sitt årsmøte tirsdag å anbefale et klart nei til det samvirket kaller "Laval-overenskomster".

Annonse
Annonse