JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konturene av en kriminalomsorg

Den 17. Kriminalpolitiske konferansen på Sundvolden ble sparket i gang klokka 11.00 i dag. Som vanlig står NFF, FO og LO som arrangører.

jan.erik@lomedia.no

Tor-Arne Solbakken, LOs nestleder, åpnet konferansen, en konferanse han betegnet som en med svært høy status.

Vi er best i Europa

– Vi må få høynet kvaliteten på soningen, men likevel holde fast ved at de ansatte er kriminalomsorgens vktigste ressurs. LO vil advare mot å overse dette faktum og nødvendigheten av at de fengselsansatte får høynet sin kompetanse. Derfor trenger fengslene flere faglærte fengselsbetjenter sjøl om norsk kriminalomsorg kanskje er best i Europa, sa Solbakken, med en klar adresse til NFFs medlemmer.

Men Solbakken hadde litt til FO også, den andre arrangøren av konferansen.

– Også den sosialfaglige kompetansen er helt nødvendig i norsk kriminalomsorg. Ikke minst i løslatelsesprosessen, sa han.

Storbergets stamsted

Hovedgjesten var imidlertid også denne gangen statsråd Knut Storberget, for anledningen stand in for en syk statssekretær Terje Moland Pedersen.

Sundvolden har blitt Storbergets stamsted. Han har deltatt en sju-åtte ganger, både i opposisjon og de siste årene i posisjon.

Ingen kan klage på hans vilje til å stille opp på Sundvolden.

Russerne til Norge for å lære

Soningskøen er borte – hva nå? er tema på konferansen.

– En av årsakene til at vi ville ha ned soningskøen var å få ned det høye belegget i fengslene. Her må dere hjelpe meg. Jeg trengere innspill fra dere om hvordan vi skal gjøre dette. Men jeg tror vi må tenke alternative soningsformer, sa statsråden.

Storberget viste til at den russiske justisministeren nylig har vært i Norge. Han varslet at han ville halvere den russiske fangebefolkningen, et dristig prosjekt.

– Og hvor kommer han for å lære og få råd? Jo, han kommer til oss, sa en stolt norsk justisminister.

Imøtekom NFFs synspunkter

NFF har i lang tid anklaget Storberget for å svikte bemanningen i kriminalomsorgen. Storberget har så langt blånektet. På Sundvolden var han noe mer villig til å imøtekomme NFF og Geir Bjørkli.

– Vi har hatt ganske heftige debatter om bemanning. Nå skal vi gjennomgå hvor mange fengselsansatte vi skal utdanne og hva slags kompetanse de skal ha. Men vi må alltid spørre oss: Hva gir størst effekt! Dessuten har vi mer å hente når det gjelder fengselsutdanningen for de innsatte. Vi mener nå å se konturene av hva en kriminalomsorg skal være, sa justisminister Knut Storberget.

Ulikt syn på virkeligheten

NFF leder Geir Bjørkli var da også mer fornøyd med statsrådens innlegg enn han har vært på lang tid, men unnlot likevel ikke å fortelle at kriminalomsorgsvirkeligheten ser noe ulik ut fra fjerde etasje i Møllergata 10 og syvende etasje i regjeringens høyblokk (hvor justisdepartementet holder til).

Særlig er Bjørkli bekymret for de stappfulle fengslene og varetekstssituasjonen.

– Vi vil nå be regjeringen om å opprette egne fengsler for de utenlandske kriminelle som likevel skal ut av landet etter endt soning, sa Geir Bjørkli.

Annonse
Annonse