JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulempetillegg til lavlønte

En mulig vei for å knekke likelønnsnøtten er å legge vekt på ulempetillegg for grupper som må heves, ifølge Jan Davidsen i Fagforbundet.

stig.christensen@lomedia.no

Fagforbundet vil fortsatt ha et likt kronetillegg til alle, noe som vil gi en sterkere gjennomsnittlig lønnsvekst for kvinner. Forbundet hadde også landsstyremøte tidligere i dag, der de blant annet vedtok følgende: «Nå må partene bidra til at tariffoppgjøret 2010 blir et likelønnsoppgjør og det oppgjøret som sørger for at tidligere løfter og ord blir til virkelighet». Landsstyret legger vekt på langsiktige tiltak, men vil også ha offensive grep i dette oppgjøret.

Rammene viktige

Forskjellen mellom manns- og kvinnelønn har vært rundt 15 prosent over lengre tid. På LO-Aktuelts spørsmål om hva som må til for å kunne karakterisere årets oppgjør som vellykket i så måte, kunne ikke Davidsen gi svar på så tidlig i prosessen. Han viste til at en rekke faktorer vil virke inn, blant annet hvor store rammene blir fra frontfagene.

– En reduksjon i denne forskjellen til 14,7 eller 14,5 prosent vil ikke være noe epokegjørende resultat, svarte han.

Likt kronetillegg

På dagens presseseminar la forbundslederen vekt på at et likt kronetillegg vil gi mest i prosent til de lavest lønte, der de store kvinnegruppene befinner seg. Han minnet om regjeringens uttalte politisk vilje til å bidra til å heve kvinnelønna, bare partene ble enige om hvilke grupper som skal bli berørt. Fagforbundet aksepterer ikke at samme type arbeid har forskjellige vilkår fordi arbeidsgiverne er organisert i ulike sektorer, og viser i den forbindelse til Pleie- og omsorgsoverenskomsten i NHO, som fikk et spesielt fokus i vinter, da sykepleierne gikk til streik.

Minst 4,5 G

Til spørsmålet om minstelønn og flere foreningers krav om minst 85 prosent av industrigjennomsnittet, forsto vi forbundslederen slik at Fagforbundet heller har festet seg ved et minstelønnskrav på 4,5 G. 1 G er pr 1/5-2009 kr 72 881, noe som gir et minstelønnskrav på ca 328 000 kroner.

Flere på heltid

Fagforbundet minner stadig om at uønsket deltid må resultere i heltidsstillinger.

– Kampen for hele stillinger er viktig av økonomiske årsaker, men også på grunn av retten til fast ansettelse, sa Davidsen.

Dette gjaldt ikke minst for forbundets 30 000 yngre medlemmer. Forbundslederen var også klar på at innleid arbeidskraft gjør seg gjeldende i offentlig sektor, og at han vil hindre den muligheten for å utnytte arbeidskraften.

Ulempetillegg

Noe av problematikken når det gjelder likelønn, er at alle må godta en forskyving av relasjonene mellom grupper, for eksempel mellom industriarbeidere og store kvinnegrupper i offentlig eller privat sektor. Det var derfor Davidsen i dag la vekt på at store kvinnegrupper kan få et opprykk ved å øke ulempetilleggene. Dermed kan grunnlønn være grunnlønn, mens man i realiteten nærmer seg de grupper som ligger høyere på skalaen.

Også realkompetanse

Også ansiennitetsstigene kunne være noe å se nærmere på, ifølge forbundslederen. En raskere stigning der vil kunne gi utslag. Dessuten ville han ha uttelling for kompetanse, men da ikke bare formell utdanning, men realkompetanse. Han viste til at arbeidsfolk lærer det meste i selve arbeidslivet, etter endt utdanning.

Grei forskjell

Relasjoner mellom gruppene var et av temaene. Statistisk Sentralbyrå la i dag fram statistikk for helseforetakene, der det framgår at sykepleiere hadde en månedslønn på 32 500 kroner pr 1/10-09, mens hjelpepleiere og omsorgsarbeidere hadde 29 600, altså 91 prosent av sykepleierne.

På spørsmål om dette var en passende relasjon, svarte Davidsen bekreftende.

Et flertall på deltid

Ann-Mari Wold la fram statistikk over lønnsutviklingen i de siste årene. Mens NHO Industri hadde økt lønnsgapet til kommunal sektor i sin favør fra 2004 til 2007, hadde kommunal sektor tatt innpå de siste to årene. På et hovedfelt innen Fagforbundets tariffområde er det nærmere 270 000 ansatte på 210 000 årsverk. Det viser at svært mange jobber deltid, nærmere bestemt 60 prosent av kvinnene og opp imot 30 prosent av mennene, i snitt 53 prosent i denne sektoren.

Annonse
Annonse