JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heftig finsk havnestrid

Det kom til sammenstøt på havna i den finske byen Kotka i går morges da 15 streikebrytere – rekruttert via Facebook – forsøkte å bryte en to uker lang havnearbeiderstreik.

einar.fjellvik@lomedia.no

Streiken blant de 3 000 havnearbeiderne brøt ut 4. mars etter at forhandlingene mellom Transportarbeiderforbundet og arbeidsgiverne brøt sammen. Uenigheten handler først og fremst om oppsigelsesvern og økonomisk kompensasjon til fast ansatte havnearbeidere som blir sagt opp til fordel for midlertidig ansatte, samt om bruk av underleverandører i havnene.

Tøffe konsekvenser

I et Finland med stagnerende økonomi og høy arbeidsløshet har streiken skapt atskillige problemer. Særlig hardt rammet er eksportindustrier som treforedling og stålverk. Ifølge treforedlingsindustriens arbeidsgiverforening er nå 60 % av landets papirproduksjon stoppet opp og 3 700 ansatte uten arbeid.

Facebook-streikebrytere

De siste dagene har utradisjonelle virkemidler blitt tatt i bruk for å forsøke å knekke streiken. Tre unge entrerpenører har, ifølge avisa Helsingin Sanomat, opprettet en egen Facebook-gruppe for å rekruttere streikebrytere. I løpet av uka skal gruppa ha fått 2 500 medlemmer.

Terminalselskapet Multi-Link har gjennomført treningskurs for flere av disse frivillige streikebryterne, for å kunne sette dem inn i havnene i Helsinki og Kotka.

– Husk det er bare arbeiderne som er i streik, ikke arbeidet, sier en av eierne bak Multi-Link, Harri Nordström, til Helsingin Sanomat.

Forlik underveis?

Partene i den tilspissede konflikten forsøker likevel å dempe betydningen av forsøkene på streikebryteri. I hele natt forhandlet de, under ledelse av riksmeklingsmann Esa Lonka. Klokka halv fire i morges la han fram et forslag til løsning på konflikten. Det er ventet at partene vil svare på om de godtar forslaget innen kl 13 i dag (fredag).

SISTE: Streiken slutt

Både Transportarbeiderforbundet og arbeidsgiverne sa i ettermiddag ja til rikksmeklingsmannens forslag til løsning på havnearbeiderkonflikten. Dermed er streiken i de finske hanvene slutt.

Ifølge finske nyhetsbyråer inneholder ikke meklingsforslaget noen direkte løsning på striden om økonomisk kompensasjon til fast ansatte som sies opp. I stedet henvises spørsmålet til forhandlinger mellom fagforeningene og de enkelte havnene.

Annonse
Annonse