JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mandag starter alvoret

Mandag klokka 11 møtes partene i frontfagoppgjøret igjen. Da starter forhandlingene for alvor.

einar.fjellvik@lomedia.no

Den første forhandlingsuka har gått med til å bearbeide temaer som arbeidstid, allmenngjøring og likestilling/likelønn i arbeidsgrupper, samt en felles gjennomgang av den økonomiske situasjonen i kongeriket – med LO og NHOs sjeføkonomer som veiledere.

Ifølge Fellesforbundets informasjonssjef, Vidar Grønli, er det bare den arbeidsgruppa som jobber med arbeidstidsspørsmål som vil fortsette sitt arbeid på mandag. De to andre gruppene er ferdige.

Dermed er det duket for at det som på forhandlingsspråket kalles «partenes engere utvalg» overta scenen. Det når disse utvalgene, som består av forhandlingslederne og de aller nærmeste rådgiverne, møtes at partene for alvor begynner å prøve ut hverandres posisjoner og forsøker å lete etter mulige løsninger.

Innen påske er det ventet en avklaring på om det går mot en forhandlingsløsning eller mot brudd og mekling.

Brudd mest sannsynlig

Mest sannsynlig vil partene i slutten av uka erklære at forhandlingene er brutt og oppgjøret går til mekling. For frontfagets del har dette etter hvert blitt fast rutine. Ikke i noe hovedoppgjør siden 1990 har frontfagoppgjøret blitt avsluttet uten bruk av riksmeklingsmannen.

En viktig grunn til at det er blitt slik er nettopp den såkalte frontfagmodellen. Partene ønsker at Riksmeklingsmannen skal være med når de økonomiske rammene for frontfaget fastlegges. På den måten blir denne institusjonen en del av den mekanismen som skal sørge for at alle de kommende lønnsoppgjørene denne våren holdes innenfor frontfagets rammer.

To skritt bak frontfaget

I de to andre bransjene der Fellesforbundet har startet forhandlinger, byggfagene og byggeindustrien, er forhandlingene også i en innledende fase ennå. Vanligvis sørger partene for at forhandlingene i disse bransjene ligger 1-2 døgn etter frontfagene i framdrift.

Resten på vent

I de andre store forhandlingsområdene er det foreløpig forberedelser til forhandlingene som står på programmet.

Torsdag 8. april kl 10 starter forhandlingene for de statsansatte. Da får også Tone Rønoldtangen sin debut som forhandlingsleder for LO Stat. Hun ble valg til ny leder i LO Stat tidligere i vår og overtar formelt vervet 1. april.

To timer senere samme dag starter forhandlingene i kommunesektoren, og tirsdag 13. april kl 12 starter forhandlingene for de ansatte i Spekter-bedriftene (sykehusene, symfoniorkestrene, Avinor, NRK, NSB m.fl.).

Også en rekke andre mindre overenskomster har forhandlingsstart de nærmeste ukene.

KALENDER:Sjekk vår tariffkalender for full oversikt over årets lønnsforhandlinger .

Annonse
Annonse