JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transportkravene overlevert

Tariffkravene til Transportbedriftenes Landsforening (TL) og Norges Lastebileier-Forbund ble overlevert i formiddag.

vegard.holm@lomedia.no

Det var fire fagforbund som sammen overleverte krav til åtte overenskomster. Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk Jernbaneforbund, Fagforbundet og Yrkestrafikkforbundet stiller krav til fem bussavtaler, to avtaler for godssjåfører og en miljøoverenskomst.

Busskrav

For de fem bussoverenskomstene er det ett hovedkrav som ble lagt fram i dag. Fagforbundene slår fast at Bussbransjeavtalens lønnsnivå har tapt seg sammenliknet med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Her kreves det at etterslepet skal dekkes inn uten å belaste oppgjøret. Hvor mye dette er strides det om, men beløpet skal ligge på mellom fem og åtte kroner.

Konkret lønnskrav vil fremmes ved forhandlingsstart 25. mars. Det kreves også en reguleringsbestemmelse slik at etterslep kan unngås i framtida. Det heter i kravspesifikasjonen at alle tillegg som gis i Bussbransjeavtalen også skal gis i de andre bussoverenskomstene.

Godsavtalene

Kravene til de to godsavtalene er mer konkrete. Her kreves det for nærtransport at de ordinære timesatsene i tariffavtalene økes med 10 kroner timen på alle trinn, og at det gis et generelt tillegg på kr. 7,- per time for dem som ligger under lønnssatsene i normallønnsoverenskomsten. Tilsvarende tillegg skal omregnes for langtransportavtalen og legges i sin helhet på den gjennomgående timelønna.

For disse avtalene er det også krevd noen tekniske endringer.

Miljøavtalen

Også for Miljøavtalen er det krevd tekniske endringer. Men også her er de økonomiske kravene viktigst.

Det kreves et generelt tillegg på 8 kroner timen til alle. I tillegg kreves en økning av fagbrevtillegget på kr. 2,94 per time, slik at dette tillegget kommer opp i kr. 9,50 per time.

En rekke tillegg, som trucførertillegg, maskinførertillegg m.fl. kreves doblet til 3 kroner timen.

Fra forbundene tas det forbehold om å endre, trekke eller fremme nye krav. Forhandlingene fortsetter 25. og 26. mars.

Annonse
Annonse