JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helseforetakene overser politikerne

- Helseforetakene handler stikk i strid med politiske føringer, sier nestleder i LO, Gerd Kristiansen og viser til at antall hjelpepleiere er redusert med 22 prosent mens antall sykepleiere har økt med 12 prosent.

Det er Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten, som kan presentere fakta over antall leger, sykepleiere og hjelpepleiere for årene 2002 og 2008. Disse tallene imøtekommer ønsket fra distriktssekretær Jørund Hassel i LO Stat om dokumentasjon på at helseforetak prioriterer sykepleiere fremfor hjelpepleiere og helsefagarbeidere. Dette skjer til tross for at Stortinget har sagt at helsefagarbeiderne skal være en del av helseforetakenes personell.

Tar ikke signalene

- Spørsmålet er hvordan en skal gripe inn overfor denne politikken når helseforetakene ikke tar signalene fra landets politiske ledelse, både fra regjeringen og Stortinget, sier nestleder Gerd Kristiansen, som har helse og sosiale forhold som et av sine arbeidsområder i LO.

- Nå som vi har fått tallene fra beregningsutvalget over utviklingen av ulike stillingskategorier, vil vi vente på inntak av lærlinger. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har krevd rapport fra foretakene om inntak av lærlinger.

- Hva mener du er hovedårsaken til at antall hjelpepleiere og helsefaglig ansatte går ned mens antall sykepleiere øker?

- Dette forteller hvor avgjørelsesmyndigheten ligger. Ansettelsesmyndigheten er delegert til avdelingsnivå, der sykepleier har ansvaret. Disse foretrekker sin egen yrkesgruppe ved nyansettelser uten å ta hensyn til at også andre har etterspurt faglig kompetanse, sier Gerd Kristiansen.

Blir ikke hørt

Jørund Hassel uttalte til nettavisa FriFagbevegelse.no i går at hjelpepleiere og helsefagarbeidere ikke blir hørt fordi de er i mindretall i forhold til sykepleierne og dermed heller ikke med i ansettelsesutvalg. Dermed står de også utenfor muligheten til å påvirke personalpolitikken, påpekte Jørund Hassel. Les intervjuet med Jørund Hassel

Kraftig vekst

Tall fra Beregningsutvalget viser antall hjelpepleiere i sykehusene gikk ned fra 8 200 i 2002 til 6 400 i 2008. Dette er en nedgang på 1 800 eller 22 prosent. I samme periode økte antall sykepleiere fra 29 000 til 32 500 eller 12 prosent. I løpet av de samme seks åra økte antall legestillinger fra 9 300 til 11 300. Dette tilsvarer 22 prosent. Ser vi på alle ansatte i sykehusene, har det vært en vekst på 12 prosent, fra 85 300 i 2002 til 95 700 i 2008.

Da det er helseforetakene selv som ansetter, foreligger det nå dokumentasjon som viser at sykepleiere foretrekkes fremfor hjelpepleiere og helsefagarbeidere og at det har vært en kraftig vekst i antall ansatte totalt.

Annonse
Annonse