JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polsk arbeider frikjent

Polakken som er blitt dømt til fengsel etter dødsbrannen i Drammen i 2008, ble mandag ettermiddag frikent av Borgarting Lagmannsrett. Dommen var enstemmig. Han ble også frikjent fra å betale erstatning til 24 etterlatte. Syv arbeidere omkom.

Dommen falt samme dag som lagmannsretten avsluttet behandlingen av saken som foregikk i tinghuset i Drammen fra 16. mars til mandag.

Syv mistet livet

10. desember i fjor dømte Drammen tingrett den nå 55 år gamle arbeideren til to og ett års fengsel og til å betale 24 etterlatte etter de syv omkomne 60.000 kroner hver i erstatning. Han ble også dømt til å betale en av hans hardt skadede arbeidskamerater samme erstatning.

Tingrettens flertall fant det bevist at polakken skal ha manipulert/reparert en sikring, og at dette skal ha vært årsak til brannen i den nesten 100 år gamle boligen i Stasjonsgata 6. Den tidligere eneboligen var blitt gjort om til hybelhus. Den polske arbeideren anket dommen på stedet.

Ikke ført bevis

Borgarting Lagmannsrett kom imidlertid fram til noe annet. Den polske arbeideren ble frikjent på alle punkter. Lagmannsrettens dom var enstemmig. Retten besto av tre dommere og fire meddommere.

"Det er... ikke ført bevis for at tiltaltes manipulasjon av en eller flere sikringer i sikringsskapet i Stasjonsgata 36 var årsak til brannen, og det er ikke grunnlag for å domfelle ham...", heter det i den ferske dommen.

Flere som reparerte sikringer

"Ut fra de opplysningene som foreligger i saken (minst fire sikringer er blitt reparert/manipulert), kan det ikke utelukkes at det også er andre enn tiltalte som har manipulert sikringer i skapet... Flere av de andre beboerne i huset (22 oppholdt seg der da brannen brøt ut, red. anm.) var også kjent med hvordan sikringene kunne manipuleres. Med de store problemene som var med overbelastning av ledningsnettet i huset, er det ikke usannsynlig at også andre kan ha manipulert en eller flere sikringer",

Frikjent fra å betale erstatning

Som en logisk konsekvens av dommen ble 55-åringen også frikjent fra å betale erstatning til de syv omkomnes 24 etterlatte: "Det er et grunnvilkår for oppreisning til de etterlatte at det foreligger årsakssammenheng mellom tiltaltes handling og deres tap av slektning i brannen... Lagmannsretten finner at det ikke er sannsynliggjort at slik årsakssammenheng foreligger. Tiltalte kan derfor heller ikke dømmes til å betale oppreisningserstatning", skriver lagmannsretten videre i den meget raske domsavsigelsen.

Med gårsdagens dom er skyldspørsmålet endelig avgjort.

Gråt

Den polske arbeideren ble løslatt i går kveld. Det var forsvareren hans, Abdelilah Saeme, som kom med nyheten om lagmannsrettens avgjørelse sent mandag.

– Han er en lavmælt person og sa ikke mye. Han gråt, forteller Saeme til Magasinet for fagorganisertes nettavis.

– Du kan skjønne at jeg er veldig glad over avgjørelsen. Jeg syns at kriposetterforskerne har gjort en elendig jobb, og det stadfestes jo også i lagmannsrettens dom. Det er et viktig poeng at dommen var enstemmig, var Saemes kommentar overfor magasinett.org.

Den polske arbeideren er nå på vei hjem til sin familie - kona og fire barn.

– Ansvaret ligger et helt annet sted

Utover det ville han ikke si så mye mer, unntatt dette:

– At jeg har ment at ansvaret for den tragedien ligger et helt annet sted, har jeg aldri lagt skjul på. Dere har jo også fokusert på dette, poengterte forsvarsadvokaten.

Dokumentasjon på lange arbeidsdager

Abdelilah Saeme skal nå umiddelbart forberede et søksmål om erstatning for den fengslede polakken - mot Staten ved Buskerud Politidistrikt. 55-åringen har sittet fengslet siden politiet pågrep ham i juni 2009.

– Min klient har sittet uskyldig varetektsfengslet i ni måneder. Vi kommer til å kreve erstatning for tort og svie for både ham og familien som hadde mistet sin forsørger over en lang periode. Dessuten kommer vi til å kreve erstatning for tapt arbeidsfortjeneste. Vi kan dokumentere at han har jobbet 12-13 timer hver dag for Mikos Consens, pluss at han arbeidet på lørdager, sa Saeme.

Han forsikret på spørsmål fra Magasinet for fagorganiserte at kravet om erstatning for tapt arbeidsfortjeneste vil være basert på norske lønnssatser - i tråd med forskriften om allmenngjøring av tariffavtale for byggeplasser i Norge (red. anm.).

Magasinet for fagorganiserte har fulgt saken over lengre tid. Les også:

** Tålte ikke 20-30 beboere

** Sosial dumping i Gulskogen

** Anker dødsbrann-dommen

Annonse
Annonse