JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kastet uten motkandidat

Uten motkandidat ble Erling Wold ble kastet som regionstillitsvalgt fordi mange stemte blankt. Med Einar Gerhardsen som møteleder, hadde han blitt valgt.

may.berg@lomedia.no

På regionskonferansen i et møterom i Postens Brevsenter 10. mars stiller Erling Wold til gjenvalg som regionstillitsvalgt i Posten Distribusjonsnett Oslo og Akershus. Her møter tillitsvalgte som er delegater fra alle linjene i Distribusjonsnett.

Selv om Wold ikke har noen motkandidat, blir det fra salen krevd skiftlig avstemning.

Da stemmene er talt opp, viser det seg at 11 av de stemmeberettigede har avgitt stemme for Wold, mens 16 har stemt blankt.

Ikke mange nok

Etter opptellingen opplyser møtelederen, divisjonstillitsvalgt Paul Magnus Gamlemshaug, salen om at de ikke har klart å velge noen regionstillitsvalgt.

Han henviser til retningslinjene for tillitsvalgtordningen i Distribusjonsnett. Der kreves det absolutt flertall ved personvalg.

Det innebærer, ifølge Gamlemshaug, at Wold må ha flertallet av stemmene til de 27 stemmeberettigede i salen, altså minst 14 stemmer, for å bli valgt.

Løsningen på problemet blir at distriktstillitsvalgt Tove Rundtom der og da sier ja til å stille som kandidat.

Rundtom blir valgt, selv om også hun får noen blanke stemmer.

Ingen i salen protesterer på behandlingsformen i løpet av møtet.

Diskusjon i ettertid

I ettertid har imidlertid gjennomføringen av valget blitt diskusjonstema.

Dersom ikke de blanke stemmene hadde telt med, ville Wold blitt enstemmig gjenvalgt. Er det riktig at 16 personer som stemmer blankt, det vil si avstår fra å ta en beslutning, skal få avgjøre et valg?

– Hvis det er riktig framgangsmåte å telle med blanke stemmer, så har jeg undervist feil på Postkomskolen siden 1993, sier Tom Sørensen, kretsleder i Oslo og Akershus krets, som var til stede på årsmøtet.

Gerhardsen uenig. Sørensen sier han holder til seg Einar Gerhardsens "Tillitsmannen – en håndbok for tillitsvalgte". Siden den kom ut i 1931, har boka vært arbeiderbevegelsens "bibel" når det gjelder å håndtere organisasjonsarbeid.

Gerhardsen går imot at blanke stemmer skal ha innflytelse på valgresultatet, fordi personer som "ikke har tatt standpunkt i en sak, ikke skal kunne avgjøre den", som Gerdhardsen skriver i "Tillitsmannen".

Sørensen liker ikke måten valget ble gjennomført på.

– En uting

– For det første synes jeg ikke folk bør stemme blankt. Enten får de følge innstillingen, eller vise at de er uenige. For noen var nok også utfallet overraskende, har jeg forstått. De stemte blankt for å markere misnøye, uten å ha til hensikt å kaste Wold, sier Sørensen, som understreker at kritikken ikke er rettet mot Tove Rundtom.

– Valget er gjort, og resultatet er akseptert av alle. Kritikken gjelder ikke Tove Rundtom, som har sagt at valget gjerne må tas på nytt, sier Sørensen.

Gamlemshaug beklager

Paul Magnus Gamlemshaug beklager at hans møteledelse har stelt til usikkerhet og uro i Postkom.

– Min intensjon har vært å lede konferansen så korrekt som mulig og i henhold til vedtatt forretningsorden og gjeldende retningslinjer. Retningslinjene for tillitsvalgtordningen i Distribusjonsnett har intensjon om å stille strengere krav enn alminnelig flertall ved personvalg. Dessverre er ikke begrepsbruken korrekt. I henhold til Gerhardsens "Tillitsmannen", betyr begrepene "alminnelig flertall" og "absolutt flertall" det samme. Til tross for at jeg er regnet som en erfaren tillitsvalgt, så er dette først blitt klart for meg etter at min dirigentgjerning på regionskonferansen var avsluttet, sier Gamlemshaug.

Erling Wold vil ikke kommentere saken overfor Posthornet.

Wold er fortsatt tillitsvalgt i Postkom. I februar ble han gjenvalgt som klubbleder i Posten Transport for nye to år med stort flertall. Han er også medlem i kretsstyret, i regionsutvalget og divisjonsutvalget i Distribusjonsnett.

Annonse
Annonse