JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever krafttak på nettet

Den store kraftutbyggingens tid er over. Det har statsminister Jens Stoltenberg sagt. Men småkraftverk er i vinden som aldri før. Det krever nettilgang.

csd@lomedia.no

Administrerende direktør for Småkraft AS, Rein Husebø, er en travel mann. Det er ikke rart med tanke på alle de grunneiere som ønsker å bygge eget småkraftverk. Utvikling av småkraft er en viktig del for å nå målet om mer ny fornybar energi i forhold til klimaforliket. I dag ligger det rundt 100 konsesjonssøknader fra Småkraft hos NVE. Det er grunneierne som samarbeider med Småkraft AS. Sistnevnte bygger og leier og drifter anleggene i 40 år, før kraftverket igjen blir grunneiers ansvar. I disse årene sørger Småkraft for at det økonomiske overskuddet blir delt mellom dem og grunneier.

– Vi startet for ti år siden og har nå avtaler om å bygge mer enn 200 småkraftverk. Vi ser at stadig flere grunneiere er interesserte i å samarbeide med oss, og vi er mye ute og sonderer terrenget for nye utbyggingsmuligheter, sier Husebø. Ved siden av dette kan Husebø opplyse om at de inngrepene i naturen som skjer ved en utbygging av et småkraftverk er små. Arkitekturen på kraftstasjonen går godt inn i landskapet.

Må ha nett

Husebø mener småkraftverkene vil være en stor bidragsyter for å nå klimamålene. Han tror at det er mange små vassdrag som fremdeles kan bygges ut. Men alt vokser ikke inn i himmelen, og en eller annen gang vil også småkraftverkmarkedet være mettet. Per i dag ligger mulighetene på rad og rekke. Interessen er stor blant grunneierne, og søknadene til NVE strømmer på. Det er likevel et viktig forbehold de ansatte i Småkraft AS må ta. Småkraften trenger tilgang til nett. Og det er dette som er den største bekymringen til direktøren for Småkraft AS.

– Linjeproblemene er store. Vi har allerede småkraftverk som er blitt liggende «brakk» fordi de ikke har nettilgang, og det er en situasjon vi ikke kan leve med, slår Husebø fast. Han påpeker at den viktigste infrastrukturen i Norge er nettopp linjenettet og at det gjennom tidene ikke er blitt godt nok ivaretatt. Nå kreves det stadig mer nett, og skal man nå klimamålene i 2020 må det et krafttak til på byggingen og restaureringen av eksiterende linjer i hele landet.

– Dette arbeidet tar tid, derfor er det viktig å komme i gang nå. Vi må ikke gjøre for lite for sent, vi må heller gjøre for mye for fort. Det går raskt til 2020, samfunnet trenger kraft, og i dag er linjenettet alt for svakt, slår Husebø fast.

I drift 30 stk 367 GWh

Bygging 9

Settes i drift 2012 4

Konsesjonsgitt 22

Konsesjonssøkt 112

Avtaler totalt 232 stk 2,6 TWh (=11 GWh i snitt)

Annonse
Annonse

Bygging 9

Settes i drift 2012 4

Konsesjonsgitt 22

Konsesjonssøkt 112

Avtaler totalt 232 stk 2,6 TWh (=11 GWh i snitt)