JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer regjeringens utdanningspolitikk

Lederen av utvalget som utredet framtidas fagopplæring reagerer sterkt på at regjeringspartiene torsdag stemte ned KrF og Venstres forslag om å tette hull i opplæringsloven slik at all ungdom får rett til videregående opplæring.

Da framtidas utdanningspolitikk ble debattert i Stortinget torsdag, var KrF og Venstre alene om å foreslå at opplæringsloven blir endret «slik at de som ønsker å fullføre videregående opplæring, får en slik rett uavhengig av alder».

Senere på kvelden ble forslaget nedstemt av alle de andre partiene.

Dermed må ungdom mellom 19 og 24 år som har brukt opp retten til videregående opplæring uten å fullføre, fortsatt vente til de er 25 år før de igjen får rett til kompetansegivende opplæring.

– Beklagelig

– Det er veldig beklagelig at de rødgrønne ikke har ført forslaget inn i Utdanningslinja (stortingsmelding nr 44, red. anm.) eller fremmet et alternativt forslag, sier Rolf Jørn Karlsen, forbundssekretær i Fellesforbundet og leder av utvalget som i 2008 utredet framtidas fagopplæring. Karlsen-utvalget gikk enstemmig inn for å endre opplæringsloven slik at frafallsungdom skulle kunne sikres mulighet til videregående opplæring, selv om de har brukt opp den såkalte ungdomsretten.

I dag får mange høyt motivert ungdommer i begynnelsen av 20-årene nei til kompetansegivende opplæring. I stedet blir de henvist til dyre privatskoler og korte AMO-kurs i regi av Nav.

– Det er ikke akseptabelt at denne gruppa ungdommer skal falle mellom to stoler. Dette er livskraftig ungdom som må ha rett til å fullføre et løp slik at de er robuste på arbeidsmarkedet, sier Karlsen til LO-Aktuelt.

LES OGSÅ:Kunnskapsdepartementet: -Må utredes bedre

Overrasket

I likhet med LOs nestleder Tor-Arne Solbakken er han overrasket over at de rødgrønne ikke støttet forslaget.

Både Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund har tidligere uttalt at forslaget er positivt og anmodet regjeringen om å gjøre noe for å sikre at ungdom ikke blir gående i årevis før de får anledning til å få fagkompetanse eller studiekompetanse.

Forslaget fra KrF og Venstre var ett av flere som ble lagt fram i Stortinget i forbindelse med at kirke-, utdannings- og forskningskomiteen la fram sin innstilling til stortingsmelding 44, Utdanningslinja.

Annonse
Annonse