JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må utredes bedre

Regjeringen mener det trengs mer utredning før opplæringsloven kan endres slik at all ungdom får rett til videregående opplæring, også frafallsungdom som er for unge for voksenopplæring.

– Vi må få klarlagt bedre hvilke konsekvenser det vil ha å gjøre noe med ungdomsretten. Det må kostnadsberegnes, og så kan vi eventuelt fremme et forslag når det er penger på statsbudsjettet, sier statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet til LO-Aktuelt.

I dag varer ungdomsretten til en person er 24 år. Men fordi retten må tas ut i løpet av fem sammenhengende år, har de fleste brukt opp denne når de er 19-20 år. De som ikke har greid å fullføre, må vente i fem år før de igjen har rett til voksenopplæring.

– Ikke godt nok

Torsdag la kirke-, utdannings og forskningskomiteen fram sin innstilling til stortingsmelding 44 Utdanningslinja. Venstre og KrF foreslo da å endre opplæringsloven slik at alle får rett til videregående opplæring uansett alder.

Rugtvedt mener at formuleringene i forslaget var for bastante selv om intensjonen var god.

– Saken dreier seg ikke om alder, men om innholdet i retten, sier hun.

– Hvis intensjonen var god, men formuleringene for bastante, hvorfor fremmet da ikke de rødgrønne partiene et alternativt forslag?

– Det må du spørre stortingskomiteen om, sier Rugvedt, som understreker at regjeringen er åpne for alle forslag som kan løse problemer knyttet til frafall i videregående skole.

– Regjeringen er opptatt av at flest mulig skal få rett til videregående opplæring og få seg en utdanning, men vi er ikke sikre på om det er riktig å få dette til ved å endre på retten.

Økonomiske konsekvenser

– Hvilke konsekvenser frykter regjeringen det vil få hvis man enten fjerner 25-årsgrensen på voksenopplæring eller gjør noe med ungdomsretten som varer i maks fem år?

– Hvis vi utvider ungdomsretten, kan det bidra til at ungdommer tar flere omvalg, noe som vil ha økonomiske konsekvenser. Vi tror også det er en fordel å ta utdanningen samlet. Hvis ungdom vet de kan slutte og komme inn igjen, er det større risiko for å komme skjevt ut, mener Rugtvedt, som sier hun tror mer på skreddersydde opplegg direkte rettet mot målgruppen.

– Har regjeringen vært klar over konsekvensene av opplæringsloven slik den er i dag?

– Vi har kanskje ikke vært det i tilstrekkelig grad. Det har heller ikke vært en omfattende debatt om dette. Vi må få belyst dette bedre. Hvis det fremdeles er gråsoner, er vi selvsagt interessert i å se på det. Men vi må først se på løsninger så vi kan få til noe på kort sikt, sier Rugtvedt.

Annonse
Annonse