JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykt, fortvilelse og frustrasjon i fengslene

– Vi har ingen venner eller fiender, bare interesser, sier Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF). NFF-lederen utfordrer på nytt den rødgrønne regjeringen.

jan.erik@lomedia.no

Det ble en brå start på arbeidsuka etter påskeferien for forbundsleder Geir Bjørkli.

Opp klokka 5.00 og rett til Marienlyst og NRKs studio for å forklare hvordan overfylte fengsler og underbemanning gjør at ansatte i norske fengsler, de fleste av dem Bjørklis medlemmer, utsetter seg for fare på jobben.

– Trusler og trakassering på jobb skal ikke forekomme, det er brudd på arbeidsmiljøloven. Statsråd Knut Storberget er de fengselsansattes arbeidsgiver og ansvarlig for at arbeidsmiljøloven ikke brytes, sier Bjørkli til Aktuell.no.

NFF er utålmodig

Etter lengre tids politisk tautrekking har LO og representanter fra regjeringen kommet sammen i et samarbeidsutvalg hvor de skal se på de kritiske forholdene i kriminalomsorgen – ikke minst bemanningssituasjonen.

NFF sitter også i dette utvalget, men Bjørkli akter ikke bare å sitte stille og se hva som skjer.

– Får vi ikke resultater her, kan ikke jeg garantere for at vi blir sittende rolig så veldig mye lenger, sier han.

De innsatte på vent

I november streiket NFF-medlemmene. Nå ser Bjørkli fram til revidert budsjett i mai og ikke minst mot budsjettet i 2011.

– Neste års statsbudsjett må inneholde tiltak som betyr at ansatte i Oslo fengsel slipper å være redde for å gå på jobb. Det er stor fortvilelse og frustrasjon i mange av fengslene våre. Og soningsinnholdet til de innsatte er satt på vent, sier han.

Onsdag kveld skal han på nytt til NRK for å diskutere den kritiske situasjonen i Dagsnytt 18 og Tabloid.

Må være tydelig

18. mars i år deltok Storberget på den kriminalpolitiske konferansen på Sundvolden. Bare noen dager tidligere hadde han vært på regjeringens budsjettkonferanse på Torbjørnrud og diskutert 2011-budsjettet med sine statsrådkolleger.

– Kom han ikke på Sundvolden med noe NFF kan leve med?

– Debatten Storberget forsøker å reise er om bemanningen i fengslene er god nok. Men han kan høre på hva vi sier. For vi veit at den ikke er god nok. Det vi trenger er en felles forståelse av at bemanningen må økes betydelig. Der er vi ikke i dag. Derfor må jeg si såpass tydelig fra, også i mediene.

Det haster

Det er ikke sjelden at et fagforbund krever mer penger av regjeringen. Det har NFF gjort mange ganger tidligere.

Som regel kommer det lite før det skjer en alvorlig hendelse i et fengsel. Da sitter pengene løsere, som de gjorde i 1989 da en fengselsbetjent ble drept av en innsatt og 200 stillinger til kriminalomsorgen kom rekende på ei fjøl nærmest over natta.

– Tror du denne gamle visa vil gjenta seg?

– Vi kommer til å få en hendelse i et norsk fengsel om vi ikke styrker bemanningen raskt. Spørsmålet er når det skjer og hvor. Derfor haster dette så fælt.

– At dine medlemmer er redde for å gå på jobb kan vel ikke LO sitte rolig å se på?

– Nei, sier Bjørkli. Og varsler at NFF nå ønsker en større offensiv fra LO i sin kamp for å øke bemanningen i hele kriminalomsorgen.

Ikke like ille overalt

NFF og Bjørkli blir av Storberget og hans mannskap ofte beskyldt for å svartmale situasjonen. NFF-lederen understreker at kriminalomsorgen består av mange deler.

I den kriserammede delen med store varetektsfengsler som Oslo, Bergen, Arendal, Trondheim og flere, mener han at elendighetsbeskrivelsene er helt riktige. Mens andre deler av kriminalomsorgen får til mye positivt.

Det er ikke like svart overalt. Bjørkli er gjerne den første til å erkjenne det.

Færre i varetekt?

Og om to dager åpner et nytt moderne fengsel i Halden med 248 soningsplasser, et fengsel noen mener både er for flott (FrP) og har kostet altfor mange penger (FrP).

Mens regjeringen bruker Halden fengsel som forklaringen på at nå vil alt bli så meget bedre.

– Halden fengsel er vel og bra, men det løser ikke vårt problem. Som kjent er mangelen på varetektsplasser blitt et stort problem i kriminalomsorgen. Kanskje bør vi snart stille spørsmål ved bruken av varetekt. Trenger så mange å sitte i varetekt? Og må de som sitter i varetekt sitte så lenge? Fikk vi færre varetektsinnsatte, ville beleggsprosenten gått ned og skapt større trygghet på jobb.

– Nå høres du nesten ut som en blanding av KROM og forsvarsadvokat Harald Stabel?

– At vi må begynne å se på alternative måter å se varetekten på, har NFF ment lenge.

– Jo, men forslaget er ganske originalt og radikalt til å komme fra NFF?

– Kanskje det, men dette er i hvert fall en viktig debatt som også politikerne snart bør delta i, sier Geir Bjørkli.

Annonse
Annonse