JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier nei til EFTA-domstol

Regjeringsadvokaten avviser verftenes anmodning om å legge vedtaket om allmenngjøring fram for EFTA-domstolen. Nå har Borgarting lagmannsrett siste ordet.

Arbeidsgiverne tapte på alle punkter da Oslo tingrett avsa sin dom i slutten av januar. Vedtaket om allmenngjøring av norsk lønn ved verftene er korrekt, mente retten og frifant Tariffnemnda og Staten.

Gir seg ikke

NHO, Norsk Industri og ni verft er imidlertid fortsatt overbevist om at Tariffnemndas vedtak er feil og anket derfor tingrettens avgjørelse.

I anken anmoder saksøkerne Borgarting lagmannsrett om å forelegge EØS-rettslige spørsmål til tolkning for EFTA-domstolen i Luxemburg. Ifølge domstolloven kan en norsk domstol gjøre det, men må ikke. Lagmannsrettens avgjørelse kan ikke ankes.

Leverer ingen nye argumenter

I sitt anketilsvar til Borgarting lagmannsrett gjør regjeringsadvokaten (og Staten) det klart at den ikke ser noen grunn til å sende tolkning av EØS-rettslige spørsmål videre til Luxemburg:

"Staten bemerker at ingen av partene (NHO, Norsk Industri og verftene mot Tariffnemnda/Staten, red. anm.) tidligere har ansett at det er behov for å forelegge spørsmål for EFTA-domstolen, og det er vanskelig å se at det har tilkommet nye omstendigheter som endrer dette", skriver regjeringsadvokaten. Og videre heter det:

"Staten kan derfor ikke se at det er grunnlag for at langmannsretten skal forelegge spørsmål for EFTA-domstolen, men vil komme nærmere tilbake til spørsmålet etter å ha mottatt det varslede prosesskriv fra de ankende parter."

Borgarting lagmannsrett vil ta stilling til Luxemburg eller ikke før ankesaken kommer opp, ikke som en del av selve behandlingen, fikk magasinet.org opplyst.

Annonse

Flere saker

Annonse