JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk LO anker pensjonsdom

LO vil ikke finne seg i fortsatt å skulle innbetale til pensjonen til sin tidligere nestleder, etter at hun trakk seg i 2007.

I går ettermiddag besluttet LOs daglige ledelse med stemmene 7-4 å anke dommen som falt i Københavns byrett før påske. Tre erklærte seg inhabile. Normalt kan LOs daglige ledelse diskutere seg fram til enighet, men det måtte oppgis i et møte tirsdag som altså ble fulgt opp med en avstemning i går.

- Dommen er feil, og det er viktige, juridiske begrunnelser for å prøve den ved neste rettsinstans, heter det i en kortfattet pressemelding fra LO.

- Det er ikke en sak vi er glade for, men det eneste riktige er å anke den. LOs interesser er helt vitale i denne saken, og derfor vil vi gå langt for å forsvare dem, sier LOs sekretariatssjef Finn Larsen til avisen.dk .

Enstemmig byrett

I den enstemmige byrettsdommen fikk LOs tidligere nestleder Tine Aurvig-Huggenberger medhold i at LO skal fortsette å innbetale til pensjonen hennes, slik at hun kan oppnå 2/3 av LOs nestlederlønn i pensjon når hun fyller 62. Aurvig var 44 da hun tapte kampvalget til LOs lederpost på LO-kongressen i 2007, og reagerte med å trekke seg fra LO og smekke døra etter seg.

Aurvig og fagforbundet HK som representerer henne, hadde krevd at pensjonen skulle være det samme som LOs nestleder har når hun fyller 62. Her valgte imidlertid byretten å tilkjenne henne 2/3 av nestlederens lønnivå i 2008. Dommen vil angivelig koste LOs medlemmer opp mot 6 millioner danske kroner om den blir stående.

Feil premisser

Beslutningen om å anke kommer etter at LO har fått et advokatfirma til å nærlese dommen. Og her lyder vurderingen at dommens premisser er feil, når den slår fast at flere tidligere toppfigurer har fått med seg fortsatt innbetaling til akkurat samme pensjonsordning når de har forlatt LO. De pågjeldende forlot nemlig i motsetning til Tine Aurvig ikke LO frivillig, men ble oppsagt i forbindelse med omorganiseringer. Derfor kan deres eksempler ikke brukes, og det er ”overveiende sannsynlig” at LO kan vinne en ankesak, lyder advokatvurderingen.

Der Tine Aurvig kunne ha vært LOs første kvinnelige leder, er hun i dag et mareritt som fortsatt splitter: Noen av de samme forbundsformennene som støttet Aurvig i formannsoppgjøret i 2007, ønsket også at LO skulle godta dommen. Motsatt var det noen av nåværende LO-leder Harald Børstings støtter i 2007 som var mest ivrige for å anke dommen.

Grådig

Berlingske Tidende offentliggjorde i påska en Gallup-måling av danskenes reaksjon på dommen. 51 prosent av mennene og 60 prosent av kvinnene i undersøkelsen erklærte seg enige i at ”hun er grådig og burde fraskrive seg pengene”, mens henholdsvis 36 og 21 prosent mente at hun har rett til millionene.

Et annet spørsmål i undersøkelsen lød: ”Er du enig eller uenig i at den samlede fagbevegelsen fremstår som griske etter rettssaken?” Her var 57 prosent av mennene og 51 prosent av kvinnene enige eller overveiende enige, mens 26 og 22 prosent var uenige eller overveiende uenige.

Katastrofe

- Tallene bekrefter at dette er en katastrofe for oss. Det er helt ulykkelig mange mennesker som ikke synes vi har gjort det godt nok i denne saken, sier Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet, i en kommentar til undersøkelsen.

Han viser til at fagbevegelsen siden 2003 har arbeidet målrettet på å endre et image der mange mente fagtoppene tenkte mer på å sikre egne lønns- og arbeidsvilkår enn medlemmenes. Et eksempel er den pensjonsordningen som Tine Aurvig nå gjør krav på – som ble avskaffet nettopp i 2003.

- Det er i lys av dette at jeg sier saken har vært en katastrofe. I syv år har vi arbeidet med gjennomsiktighet, fjernet honorarer og ryddet opp i alle mulige goder av den ene eller andre art. Det prosjektet kan ikke kalles en suksess etter det her. Tallene bekrefter at vi er slått syv år tilbake, sier Dennis Kristensen.

Annonse

Flere saker

Annonse