JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uheldig utspill fra Akademikerne

Det viktigste i årets oppgjør er kronetillegg og likelønn. Akademikernes krav om å se på hele lønnssystemet er uheldig, mener både Arne Johannessen (Unio) og Kjell Atle Brunborg (NJF).

– Lavt overheng og liten lønnsglidning i staten sammenliknet med andre inntektsgrupper bør gi mer penger enn i andre områder, for eksempel frontfaget, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund

Han liker ikke kravet fra Akademikerne om å se på dagens system. Det er foreldet og tar ikke høyde for ulikheter virksomhetene imellom, er begrunnelsen.

Et av deres krav er å få i gang prøveprosjekter med lokal lønnsdannelse i fem statlige virksomheter. På NRK Dagsnytt torsdag morgen åpnet YS for å gå med på en slik gjennomgang.

– Dette er et meget uheldig utspill ved starten av forhandlingene, og det er betenkelig at YS går ut og sier seg enig. Det viktige nå er å få til et likelønnsløft der det kreves friske penger fra staten, sier Kjell Atle Brunborg.

Forsvarer utspill

Men Curt A. Lier, forhandlingsleder for Akademikerne stat, forsvarer forslaget om å endre forhandlingssystemet. Han mener det er foreldet og at det ikke tar høyde for ulikheter virksomhetene imellom.

Det er hans fjerde lønnsoppgjør, men det er første gang han foreslår å endre systemet helt. Nå ønsker han seg et prøveprosjekt med lokal lønnsdannelse i fem statlige virksomheter.

– Vi er enige i virkelighetsbeskrivelsen og de andre partenes mål, men ikke virkemidlene. Derfor har vi Akademikerne gått inn for å endre systemet for å komme likelønnsproblemene til livs, sier han til Aktuell.

Lier mener det er eneste måte for å få løftet kvinnene.

– Det er fakta at folk får mest igjen for pengene når de fordeles lokalt. Man blir mer treffsikker sånn, sier Lier.

Enige om mål men ikke midler

– Hvorfor stilte ikke Akademikerne seg bak felleskravet fra de andre hovedsammenslutningene?

– Vi er enige i nesten alt som LO Stat/YS/Unio krever, men fikk aldri spørsmål om å være med de andre, sier han nesten litt snurt.

– Du setter deg helt på sidelinja og må bli mer realitetsorientert, repliserer forhandlingsleder for Unio Arne Johannessen tørt og peker på Lier.

Johannessen er lite imponert etter Akademikernes innspill i forhandlingene i dag.

Han mener Akademikerne gjør seg selv umulig å samarbeide med når de skal endre hele systemet slik det er i dag.

– Vi får aldri løftet disse gruppene gjennom kun lokale forhandlinger. Curt A. Lier rister på hodet.

Overlevering

Statsoppgjøret omfatter mellom 120 000 og 130 000 stillinger.

I dag var den formelle starten da alle arbeidstakerorganisasjonene leverte sine krav til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) ved personaldirektør Siri Røine.

Fristen går ut ved midnatt fredag 30. april.

Frontfaget, forhandlingene mellom NHO og Fellesforbundet, er til mekling med frist ved midnatt lørdag 10. april.

Blir partene enige, legger det en ramme de andre oppgjørene må forholde seg til.

Brudd i meklingen, og streik, vil føre til forsinkelser for de øvrige forhandlingene.

Annonse

Flere saker

Annonse