JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengsel for kjøp av svart arbeid

For første gang er en privatperson i Norge dømt til ubetinget fengsel for å ha kjøpt håndverkertjenester svart.

Høyesterett har bestemt at en Stavanger-mann (43) må sone 21 dager for kjøp av svart arbeid til en verdi av 326.000 kroner. Dette er første gang Høyesterett har behandlet fengslingsspørsmål i forbindelse med kjøp av svart arbeid.

– Dette er en viktig dom. Jeg håper at den får potensielle kjøpere av svarte tjenester til å tenke seg om. Dommen bør være en vekker for alle og jeg håper den vil bidra til mindre kjøp og salg av svarte tjenester, sier skattedirektør Svein Kristensen i en pressemelding.

Anket dommen

I Gulating lagmannsrett ble mannen opprinnelig dømt til 60 dagers betinget fengsel, men påtalemyndigheten anket dommen. De ville ha 45 dagers ubetinget fengsel for 43-åringen.

Mannens advokat, Odd Rune Torstrup, mente samfunnsstraff ville vært mer formålstjenlig. Høyesterett konkluderer med at 21 dagers ubetinget fengsel er riktig straffutmåling i saken.

– Min første reaksjon er at dommen er i overkant streng. Mitt syn er fremdeles at samfunnstraff hadde vært en tilstrekkelig reaksjon. Jeg er imidlertid tilfreds med at straffen er satt til 21 dagers fengsel og ikke 45 som påstått av påtalemyndigheten, sier advokat Torstrup til NTB.

Klart signal

Dommen sender et klart signal om at kjøp av svart arbeid tas alvorlig og vil bli slått hardt ned på.

– Etter min mening sier dommen at en må unndra avgifter og skatter i størrelsesorden godt over grunnbeløpet på 72.000 kroner før en blir idømt ubetinget fengsel, sier Torstrup. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse