JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Når en avis ærgrer oss...»

Kamuflert i en regnskapsprotokoll fra 1930-årene finnes et unikt materiale som dokumenterer de sensurinngrepene arbeideravisene ble utsatt for etter den tyske okkupasjonen våren 1940.

Blant de mer kuriøse forordningene var forbudet mot å trykke værmeldinger. Det ble håndhevet så strengt at selv ikke tidene båtene hadde brukt i en seilregatta kunne offentliggjøres. Tyskerne fryktet at tidene kunne brukes til å beregne vindstyrken.

Men her er også beretninger om arrestasjoner av redaktører, trykkeforbud og eksempler på tyskvennlige krigskommunikeer og nyhetsmeldinger som avisene fikk ordre om å trykke.

«Når en avis ærgrer oss…»

Materialet inneholder også referater fra møter Arbeidernes Pressekontor ble innkalt til hos de tyske sensurmyndighetene. En av tingene tyskerne forlangte at det ble satt en stopper for var arbeideravisenes omtale av aksjoner den norske aktivister klippet håret av kvinner som snakket med tyskere. Beskjeden fra den tyske sensurmyndigheten var krystallklar: «Når en avis ærgrer oss, forbyr vi den.»

Web-utstilling

Det unike kildematerialet er først nå blitt kjent. Protokollen ble oppdaget i forbindelse med en rutinemessig avlevering av gammelt arkivmateriale fra Norsk Arbeiderpesse til Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek. I anledning 70-årsdagen for den tyske okkupasjonen av Norge har Arbark systematisert materialet og presenterer det i form av en web-utstilling.

Se hele utstillingen hos Arbark

Annonse

Flere saker

Annonse