JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO: Storberget må ta grep

– Hvis situasjonen er slik det blir fremstilt i mediene, forventer jeg at justisministeren handler nå. Beleggsprosenten må ned for at vi skal ha en forsvarlig kriminalomsorg, sier LOs nestleder Tor-Arne Solbakken.

nina.hanssen@lomedia.no

Solbakken forstår at NFF-leder Geir Bjørkli nå er utålmodig på vegne av sine medlemmer i kriminalomsorgen.

LO og regjeringen ble i fjor høst enige med NFF i at kriminalomsorgen trenger større oppmerksomhet og satte ned et faglig-politiske utvalg som skal jobbe med dette.

– Utvalget skal jobbe langsiktig fram til oktober. Vi har hatt ett møte og skal ha neste møte 20. april, men dette utvalget kan ikke bli en sovepute hvis det oppstår en akuttsituasjon, sier Solbakken.

Flere faglærte fengselsbetjenter

Han er den i LO-ledelsen som nå har ansvar for å følge opp medlemmer i kriminalomsorgen og var LOs representant på den tradisjonelle Sundvollen konferansen.

– På Sundvollen understreket jeg at de ansatte er kriminalomsorgens viktigste ressurs og at man må fokusere på lønn og de ansattes arbeidsvilkår. LO har også lenge jobbet for å øke kompetansen til de ansatte i kriminalomsorgen. De ønsker i likhet med NFF enda flere faglærte fengselsbetjenter.

– Jeg vet at KRUS har økt utdanningskapasiteten for fengselsbetjenter, men det er ikke nok. Dette må de jobbe langsiktig med, sier han.

Belegget må ned til 90 prosent

På kort sikt mener Solbakken at regjeringen og spesielt Knut Storberget må jobbe for at ikke fangebelegget i fengslene skal ligge på over 90 prosent.

– Partene er enige om at en forsvarlig kriminalomsorg bør ha et belegg på 90 prosent. I dag er beleggsprosenten flere steder på over 100 prosent. Dette er et konkret tiltak hvor det bør gjøres noe med en gang. Storberget må få belegget ned, sier han og mener at en nedgang i belegget og flere ansatte bør prioriteres foran soningskøen nå.

Langt fram til enighet

Solbakken er enig med NFF-leder Geir Bjørkli og tror ikke åpningen av Halden fengsel i morgen vil gjøre en stor forskjell. Han tror heller ikke at dette kun handler om penger.

– Vi får se hva som kommer i statsbudsjettet til driften av fengslene. Men jeg tror dette handler like mye om organisering som penger, sier han.

Solbakken forteller at samarbeidsutvalget skal fokusere på kriminalomsorgens framtidige utfordringer, men at det er viktig at regjeringen og NFF blir enige om en felles virkelighetsbeskrivelse først.

– Slik debatten foregår i media nå ser det ut som det er langt fram til de er enige, sier Tor-Arne Solbakken som mener. det også er på tide å fokusere på at kriminalomsorgen er en arbeidsplass med en IA-avtale som skal ivaretas.

Annonse
Annonse