JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innspurt i frontfaget

– Vi har arbeidet med rammer og innretning, og vi diskuterer likelønn og lavtlønn, sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby da hun møtte pressen fredag ettermiddag, 34 timer før meklingsfristen for frontfagsoppgjøret går ut.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Vi har arbeidet med rammer og innretning, og vi diskuterer likelønn og lavtlønn, sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby da hun møtte pressen fredag ettermiddag, 34 timer før meklingsfristen for frontfagsoppgjøret gikk ut.

– En del arbeidsgrupper har levert allerede, en del er under arbeid nå, sa Gjesteby og virket relativt fornøyd over framdriften på oppgjøret.

Frontfagsoppgjøret omfatter fem ulike tariffavtaler mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Den største av dem er Verkstedsoverenskomsten. Det at dette er det første oppgjøret gjør at det kommer til å være en slags norm for de andre oppgjørene som følger utover våren.

Ved siden av penger er det to viktige spørsmål som det forhandles om. Det er allmenngjøring av tariffavtaler og arbeidstid. Gjesteby bekreftet at det er flere grupper som jobber med disse spørsmålene.

– Betyr det at det er visse spørsmål det har blitt enighet om?

– Jeg vil ikke uttrykke meg slik, men det er visse spørsmål som er avklart og så får arbeidsgruppene nye problemstillinger å arbeide med, sier hun.

– Er det aktuelt å stille allmenngjøringskravet fra Fellesforbundet opp mot arbeidstidskravet fra Norsk Industri?

– Det er det for tidlig å mene noe om. Først i morgen kommer det til å bli aktuelt å stille saker opp mot hverandre, svarte riksmeklingsmannen. Hun ville ikke angi noe tidspunkt for når meklingen blir ferdig.

– Regner du med å bli ferdig til midnatt?

– Nå viser det seg ofte at midnatt kommer raskt i slike forhandlinger, svarer Gjesteby på LO-Aktuelts spørsmål og antyder på denne måten at meklingen kommer til å vare utover midnatt, natt til søndag.

Hvis de ikke blir enige, blir 35 000 organiserte i Fellesforbundet tatt ut i streik. Formelt sett vil det gjelde fra arbeidstidas begynnelse søndag, men siden de fleste først begynner på arbeid mandag morgen, er det først da streiken vil ha full effekt.

FriFagbevegelse.no følger oppgjøret i helgen.

Annonse
Annonse