JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye oppsigelser i danske slakterier

Storkonsernet Danish Crown varsler nye 580 oppsigelser etter at slakteriarbeiderne nektet å godta 20 % lønnsnedslag.

Torsdag i forrige uke valgte 600 slakteriarbeidere i Esbjerg å gå hjem, i protest mot at Danish Crown har varslet at 580 ansatte mister jobben etter sommerferien. Det innebærer at hele kveldsskiftet på 328 mann på slakteriet i Esbjerg blir nedlagt, mens resten av oppsigelsene fordeler seg ut over landet.

- Danish Crown forventer å reetablere noen av arbeidsplassene i utlandet. Men det er også håp om at en mindre del av de berørte kan tilbys jobb på andre av Danish Crowns anlegg i den kommende tid, uttaler Kjeld Johannesen, adm. direktør i konsernet.

3 600 arbeidsplasser borte

De nye oppsigelsene kommer på toppen av de 2 600 arbeidsplassene konsernet nedla i Danmark i fjor. På få år er 3 600 arbeidsplasser og 10 slakterier nedlagt. Ifølge Jens Bostrup, nestleder i Fødevareforbundet NNF, ser framtida for den danske slakteribransjen kullsvart ut.

Han avviser Danish Crowns argument om at det er de kommende lønnsøkningene som velter lasset for dem.

Krevde 20 % lønnsnedslag

NNF anbefalte torsdag medlemmene å stemme ja til meklingsforslaget som ble lagt fram før påske. Det gir slakteriarbeiderne en lønnsøkning på 1,60 kroner timen.

Da forhandlingene startet krevde Danish Crown et lønnsnedslag på 20 %, noe som fikk forhandlingene mellom NNF og Dansk Industri til å bryte sammen.

I stedet havnet slakteriarbeiderne i det såkalte «bunkebryllupet», der samtlige 600 000 fagorganiserte på det private arbeidsmarkedet stemmer samlet. Resultatet vil foreligge 20. april.

Slavearbeid i Tyskland

-Problemet på vårt område er den sosiale dumpingen som foregår i Tyskland, der øst-europeere arbeider under slavelignende forhold til 50 kroner timen. Vi kan ikke konkurrere på lønna, og problemet i Tyskland er at de hele tida forhandler lønningene ned. Hvem sier at 50 kroner i timen er det vi skal stoppe på, spør Jens Bostrup i et intervju med nyhetsbyrået Newspaq.

Den ulike konkurransen betyr at tyske slakterier kan betale en høyere pris enn de danske for råvarene. Derfor er dansk landbruk i ferd med å bli underleverandør til tysk industri. Mengden av levende griser, kyllinger, høns og kalkuner som fraktes til Tyskland for slakting har eksplodert de siste årene. I fjor ble det eksportert 8,3 millioner levende griser til Tyskland. Samtidig vokser importen av matvarer til Danmark i like eksplosiv takt, melder Jyllands-Posten torsdag.

Settes permanent utenfor

Avisen Information skriver i en større reportasje torsdag at titusener av industriarbeidsplasser som er forsvunnet siden krisa bet seg fast i 2008, trolig aldri kommer tilbake. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er 62 000 industrijobber forsvunnet siden 2008.

- Det er risiko for at mange ender som langtidsledige, der en gruppe kan ende som marginaliserte og aldri komme tilbake til arbeidsmarkedet, sier Michael Rosholm, arbeidsmarkedsprofessor ved handelshøjskolen i Århus og såkalt økonomisk vismann, dvs. medlem av regjeringens uavhengige økonomiske råd.

Verst går det ut over ufaglærte. I 3Fs industrigruppe – der 80 prosent er ufaglærte – vokste ledigheten med 74 prosent fra januar i fjor til januar i år.

Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen får en femtedel av hver ungdomsårgang aldri annen utdannelse enn folkeskole – et tall som har vært konstant i årevis, selv om den borgerlige regjeringen helt siden den tiltrådte i 2001 har snakket om massiv satsing på at 95 prosent skulle få en ungdomsutdannelse.

- Det virker ikke lenger som om regjeringen tror på sine egne mål. Tendensen er nærmest den motsatte, og det blir ikke gjort noe for å få utdanningsfrekvensen opp. Om det fortsatt blir stadig færre ufaglærte jobber, er dette en gruppe som vil få det vanskelig, sier Michael Rosholm til Information.

Annonse
Annonse