JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tyske postbud truer med streik

De grønnkledte postbudene i Pinmail, et av de «nye» postselskapene i Tyskland, har ikke fått lønnsøkning på 14 år, ifølge fagforbundet Ver.di. Nå truer de med streik.

Magasinet for fagorganiserte

frode.ronning@lomedia.no

Solberg-regjeringen vil at flere selskaper skal konkurrere om å dele ut post. Da kan de se på erfaringene fra Tyskland.

Økt postkonkurranse har skapt press på lønns- og arbeidsvilkår i Tyskland. Det konkluderer Copenhagen Economics i en rapport skrevet for den norske regjeringen høsten 2010.

Det kan fagforbundet Ver.di, som organiserer postansatte, bekrefte er tilfelle i dagens Tyskland.

Stor misnøye med lønna.

Pinmail, et av de «nye» postselskapene i Tyskland, har vunnet anbudet på ombæring av offentlige brev i Berlin. De ansatte i Pinmail jobber 40 timers uke og tjener mellom 1.400 og 1.500 euro brutto. Det er mellom 11.000 og 12.000 kroner.

Nå er misnøyen så stor blant postfolket at de er villig til å streike for en lønnsøkning, eller rettere sagt lønnshopp. Postbudene ønsker 10,5 prosent mer i lønn for å ta igjen noe av det tapte.

Ver.di har i mange og lange forhandlingsmøter med Pinmail fremmet kravet om lønnsøkning og klesgodtgjørelse. Men selskapet avviser kravene. Derfor har Ver.di tatt ut sine medlemmer, som utgjør mer enn halvparten av de ansatte, i flere kortvarige streiker.

I kontrast til arbeidsforholdene i Pinmail, jobber 60 prosent av de ansatte i det gamle statlige Deutsche Post heltid. Bare 22 prosent av de ansatte hos de nye konkurrentene jobber heltid.

Pinmail er ett av selskapene som har kjempet hardest mot en lovfestet minstelønn for postbud i Tyskland.

Mini-jobs.

De nye postselskapene i Tyskland baserer seg i stor grad på å ansette folk i mini-jobs, som er unntatt de vanlige reglene i arbeidslivet. Tyskland innførte såkalte mini-jobs for åtte år siden. Dette er lavlønte, som ikke har det samme sikkerhetsnettet i form av sykepenger og annet, som ordinære ansatte har. Tysk LO har bedt politikerne avskaffe mini-jobs, fordi det undergraver regulære ansettelsesforhold i Tyskland.

Hele 53 prosent av ansatte i de nye postselskapene er ansatt i mini-jobs, mens bare fem prosent av de ansatte i Deutsche Post er i mini-jobs.

Siste sjanse.

Ver.di gir arbeidsgiverne en siste sjanse før jul til å komme med et tilbud om lønnstillegg. Kommer det ikke et tilbud, vil Ver.di ikke nøle med å ta ut postbudene i streik før jul. Det vil ramme særlig hardt fordi juleposten vil hope seg opp hos Pinmail.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse