JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polske ansatte presses

– Mange polske bygningsarbeidere blir usikre når de får beskjed om at de er i streik men arbeidsgiver likevel ber dem jobbe videre, sier Julia Maliszewska i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Fellesforbundets avdelinger i flere norske byer har hatt pågang fra polske bygningsarbeidere etter at den landsomfattende bygningsstreiken var i gang tirsdag morgen. Polakkene er redde for å miste jobben hvis de streiker.

Redde for oppsigelser

– Flere har ringt hit, etter at de har fått høre av arbeidsgiver at de må jobbe videre til tross for streiken, sier ombud Julia Maliszewska i Oslo Bygningsarbeiderforening til Magasinett.org.

– De er redde for å bli sendt rett hjem dersom de legger ned arbeidet. Men etter samtaler med oss er det ingen som har sagt at de ikke vil streike. Vi har også hatt flere telefoner fra folk som vil melde seg inn i Fellesforbundet for å delta i streiken sammen med de andre ansatte.

– Hva skjer hvis arbeidsgiver sender dem hjem? – Hvis bedriften er tatt ut i streik, har medlemmene våre full rett til å streike. Blir de sendt hjem, vil det bli reist oppsigelsessak i slike tilfeller, sier Maliszewska.

Tør ikke streike

Også i Rogaland har polske medlemmer av Fellesforbundet blitt presset av arbeidsgivere.

– Jeg føler meg tvunget til å jobbe for ikke å miste jobben. Jeg vil svært gjerne streike i solidaritet med de andre, men frykter dette vil gjøre meg arbeidsløs, sier Zygmunt Kolibabski til NRK Rogaland.

Han er en av flere utenlandske gjestearbeidere som hevder at norske arbeidsledere truer med å ta fra dem jobbene hvis de ikke jobber på tross av streiken i byggebransjen.

Grunnløs frykt

Organisasjonsarbeider Anna Aarsheim i Fellesforbundets avdeling 730 i Stavanger har også fått slike meldinger.

– Selv om hele bedriften er tatt ut i streik, så frykter de polske arbeiderne at de vil bli sendt hjem hvis de ikke fortsetter å jobbe, sier hun til nrk.no.

Aarsheim understreker at polakkenes frykt for å miste jobbene er grunnløs.

– Er bedriften de jobber i tatt ut i streik, har de full rett til å streike. Og når vi streiker og kjemper for å få bedre lønns- og arbeidsvilkår, så er det veldig dumt at de fortsetter å arbeide.

** Les mer på NRKs nettsider **

Annonse
Annonse