JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

50 øre i likelønnstillegg i Spekter

Spekter og LO Stat ble i natt enige om den såkalte A-delen i forhandlingene. Det innebærer et generelt tillegg på 1950 kroner per år, og en likelønnspott på 50 øre per ansatt ved den enkelte bedrift.

anne.grete@lomedia.no

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen sier at 50-øringen er den samme summen som ble resultatet etter forhandlingene i det såkalte frontfaget (konkurranseutsatt industri).

50 øre er ikke nok

– Det var ikke uventet at vi ble tilbudt den samme summen. Men for enkelte av våre virksomheter er ikke dette nok, sier Rønoldtangen.

Hun utdyper:

– I frontfaget er det ikke overvekt av kvinner. Når man regner 50 øre til alle ansatte, og det er få kvinner, blir det mer på likelønnstiltak ved disse bedriftene. Ved enkelte av våre virksomheter er det et langt større antall kvinner. Da blir potten å fordele på tiltak mye mindre.

Derfor har LO Stat fått gjennomslag for at partene ved de lokale forhandlingene (B-delsforhandlingene) kan avsette ytterligere midler til denne potten.

Skal rette opp skjevheter

– Partene skal gjennom lokale forhandlinger benytte denne potten til å rette opp eventuelle skjevheter som måtte være ved virksomheten, og som skyldes forskjellsbehandling på grunn av kjønn, sier Rønoldtangen.

De lokale partene skal blant annet framskaffe oversikt over lønn for ulike grupper, fordelt på kvinner og menn, for å kartlegge om eventuelle forskjeller skyldes kjønn. (Flere punkter kan leses i protokollen).

Rønoldtangen forventer at arbeidsgivere og tillitsvalgte lokalt følger lojalt opp.

Dersom partene ikke blir enige om fordelingen av lav- og likelønnspotten, er riset bak speilet at potten fordeles med et like stort beløp per ansatt.

SE OGSÅ: Protokollen fra de innledende forhandlingene (PDF-format)

Annonse
Annonse