JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeid stilner på plattformene

– Her ute går mye arbeid i stå uten stillasbyggere, og vi får mye sympati for kravene våre, sier Ole Tommy Reite, tillitsvalgt i Norisol, på telefon fra Sleipnerplattformen.

Reite forteller at streiken har kommet greit i gang på plattformen. Medlemmene av Fellesforbundet som jobber i iso-fagene har lagt ned arbeidet, de fleste er på land.

Medlemmene i SAFE i de samme bedriftene med de samme jobbene arbeider videre, halvparten er flaue over det, tror Reite. Noen av disse har fått stoppet overtid.

– Og når folk i fallberedskapen er vekk, går enda mer i stå – en kan ikke få gjort så mye her uten sele.

Klubblederen mener både plattformledelsen og Aibel, som Norisol jobber for, opptrådte ryddig og greit da streiken begynte. Og han forteller om mange sympatierklæringer fra de operatøransatte.

Minstelønnskravet er viktig

Minstelønnskravet er viktig for hele byggebransjen, men iso-fagene er blant dem som virkelig vil kjenne det dersom kravet om 85 prosent av gjennomsnittet innfris.

– Det er ingen mening i at en fagarbeider med 8 års ansiennitet har 147 kroner i timen i grunnlønn mens en fersk rørlegger på land kan starte på 190 kroner, sa Reite til Magasinet i høst. Seinere har også bedriftsledere sagt at bransjen må heves for å kunne rekruttere gode folk.

Offshoretilleggene må heves

Men sympatien de får på plattformen gjelder særlig kravene om rettferdige tillegg offshore.

– Folk her ute støtter den enkle tanken at et menneske er et menneske. Derfor er det uverdig at vi har så mye lavere offshoretillegg og natt-tillegg enn andre. Vi har merket oss at de på VO kom et stykke med dette kravet, vi vil gjerne ha det enda bedre. Dette handler om vår verdighet og yrkesstolthet.

Står på

Reite er betenkt over at offshorebilaget er lite nevnt i det som er kommet fram etter meklingen. Det gjelder også innarbeidingsordningene på land – der er verken 12-9-ordningen tatt ut eller nye gode ordninger kommet inn i VO-resultatet.

– Men jeg er positivt overraska over at forbundet står på og tar oss i streik når avstanden er stor. Hvis vi står på, har vi fortsatt alle muligheter.

Annonse

Flere saker

Annonse