JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bli med oss!

Streikende bygningsarbeidere fylte Sentrum Scene i Oslo torsdag formiddag. Etter møtet ble omtrent 300 med på tur til en virksom byggeplass. – Bli med oss, var slagordet arbeiderne fikk høre.

Representantene for Fellesforbundets byggfagforeninger i Oslo hadde ingen problemer med å få gehør for kravene på mønstringsmøtet.

Minstelønn er hovedkravet

– Vi trenger en heving av minstelønna. I 1998 var den 87 prosent, nå er den nede i 72 prosent, sa Petter Vellesen, leder i Fellesforbundets avdeling 603, Oslo Bygningsarbeiderforening.

– En garantert minstelønn er sikkerhetsnettet vårt. Det er den vi kan falle ned på hvis arbeidsgiverne presser oss. Å innfri kravet hadde ikke kosta dem mye. Men det er mulig de tenker på den allmenngjorte minstelønna. At de er redde for at den innleide arbeidskrafta blir dyrere.

På den måten er kravet om høyere minstelønn også et krav mot sosial dumping, og et krav som vil virke mot å basere seg på mye billig innleid arbeidskraft og få fast ansatte, sa fagforeningslederne.

Effektiv streik

Flere byggeplasser i Oslo er fortsatt i full drift. Derfor redegjorde ombud Kjell Skjærvø for foreningenes syn på hvem som nå bør legge ned arbeidet.

– BNL mener at Fellesforbundets medlemmer i tariffbundne bedrifter er i streik, mens uorganiserte arbeidere, uorganiserte bedrifter og underentreprenører kan fortsette som vanlig. Vår mening er at uorganiserte bør pakke og gå fra byggeplassen, og det bør også leiefolk, underentreprenører og deres innleide, poengterte Skjærvø.

Dette betyr ikke at alle byggeplasser skal tømmes, presiserte foreningene. Der det ikke finnes bedrifter med tariffavtaler, vil arbeidet fortsette. Arbeidere på andre områder enn dem som omfattes av Fellesoverenskomsten for byggfag, vil også fortsette.

– Men der entreprenører er streikeramma, mener vi at hele hans produksjon, så lenge den er på våre områder, er rammet. Og vi skal prøve å stoppe det arbeidet.

Streiker ikke mot uorganiserte

Hvordan, det er en annen sak. Til nå har 50-60 mann i mindre grupper reist rundt og snakket med uorganiserte og leiefolk, fortalte Skjærvø. Og de skal holde hodet kaldt. Det er arbeidsgiverne, ikke uorganiserte, de streiker mot.

– De fleste som er der nå, er pålagt å arbeide av arbeidsgiveren, med trusler blant annet om å miste jobben. Vi har snakket med mange. Vi prøver å få dem til å forstå at dette er i deres interesse. Noen har organisert seg. Noen har pakket og reist. Ikke alle. Men vi skal ikke oppføre oss som pøbler, understreket Skjærvø.

Uorganiserte som nå organiserer seg, vil få økonomisk støtte fra foreningene. Ved streik. Ellers har ikke uorganiserte som går fra jobb rett til streikestøtte eller dagpenger.

Det som fikk avslutte, var slagordet «– Bli med oss!», ropt på polsk.

Annonse
Annonse