JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i renhold

Klokken 22.00 torsdag kveld ble det klart at det er brudd i renholdsforhandlingene.

ane.borrud@lomedia.no

– Renholdere er i den gruppen som tjener minst. Allikevel har NHO Service fremmet krav om at minstelønnsgarantien skal senkes fra 85 til 80 prosent. Vi kan ikke gå med på en reell lønnsnedgang for renholderne, slår forhandlingsleder Erna C. Hagensen fast.

– Skremmende holdning

I tillegg til lavere minstelønnsgaranti, krevde også arbeidsgiver redusert tidsramme for utbetaling av ubekvems - og overtidstillegg på helligdager, og individuelle lønnsavtaler.

– Dette er helt uakseptablt for oss. Forslagene fra arbeidsgiversiden viser en skremmende holdning, som vil innebære at de som har minst, skal få enda mindre, poengterer forbundslederen overfor Arbeidsmanden.

Uhørt

Hagensen var likevel ikke overrasket over arbeidsgivernes standpunkt.

– Så fort de kan ta en krone fra renholderne, så gjør de det, slår hun fast.

Forbundslederen er kraftig irritert på motparten.

– Dette er uhørt. Dette oppgjøret skulle ha en lavlønnsprofil, og så svarer de med at renholderne tjener for mye. Da blir jeg jævli irritert. Nå er tålmodigheten til renholderne brukt opp.

Offentlig godkjenningsordning

En ting partene er enige om, er å rette en felles henvendelse til regjeringen om en offentlig godkjenningsordning.

– 80 prosent av utgiftene til en renholdsbedrift er relatert til lønnsutgifter, mot 15 prosent i industrien. Begge parter er helt inneforstått med at vi må gjøre noe med rammevilkårene for renholdsbransjen, sier hun.

Megling

Oppgjøret går nå til megling. Partene tar kontakt med meglingsmannen i morgen for å finne en ledig dato.

Tror du partene har en mulighet til å komme til enighet ved megling? – Det er vanskelig å si noe om nå. Man håper jo alltid på enighet og å unngå streik, avslutter forbundslederen.

Annonse

Flere saker

Annonse