JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange HMS-sjarlataner

– Stiller vi krav om en prosessorientert, inkluderende pedagogikk i grunnopplæringen i HMS, kvitter vi oss med mange useriøse kurstilbydere, sier Nina C. Berg, seniorrådgiver ved Arbeidsmiljøsenteret.

jan.erik@lomedia.no

– Hvordan kan vi sikre god kvalitet på grunnopplæringen i arbeidsmiljø? Et dagskurs i arbeidsmiljøloven er bortkastet med mindre det er snakk om en oppfriskning, sier Berg som var en av initiativtakerne til en dagskonferanse om arbeidsmiljøopplæring i Folkets Hus i Oslo i går.

Tjener fett på HMS

Bergs bekymring nå er at det i dag er et tilbudskaos. Mange tilbyr kurs, og mange av disse er useriøse. Det er åpnet opp for sjarlataner, ifølge Berg.

Bergensbedriften Salesman har hevdet at ”de tjener fett på HMS”. Og noen lar seg presse av de useriøse.

Hvorfor? spør hun. Jo, fordi mange arbeidsgivere kan for lite om arbeidsmiljøloven (AML).

Bergs påstand er at det antagelig er flere verneombud som får grunnopplæringen i HMS enn ledere.

Kravet om at vernetjenesten og medlemmer av bedriftenes arbeidsmiljøutvalg (AMU), også arbeidsgiverne, skal ha en grunnopplæring i arbeidsmiljø tilsvarende et 40 timers kurs kom allerede i 1975.

– Grunnopplæringen er liv laga, men den må bare bli god nok for alle, sier Nina C. Berg.

Arbeidsgivere må bli bedre på HMS

– Mange ledere og mellomledere har fått jobben av faglig grunner og har ingen kompetanse i personalbehandling. De forstår ikke at den store oppgaven deres er å spille sine medarbeidere bedre, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

Sundnes legger vekt på tre grunnleggende elementer i AML. Samarbeidet mellom partene i arbeidslivet, den brede medvirkningen fra de ansatte og at en felles opplæring gir en felles forståelse.

Ifølge Sundnes må vi holde på disse elementene og utvikle dem videre. Men hun er like lite som AML i tvil om hvem som har hovedansvaret i bedriftenes HMS-arbeid.

– Arbeidsgiver har jo hovedansvaret. Derfor er det helt naturlig at arbeidsgiver også kan litt mer om HMS enn de andre.

Kan ikke leie verneombud

Men norske bedrifter er ingen søndagsskole der alt går på HMS-skinner.

– Vi opplever ofte i omstillingsprosesser at verneombudene kommer inn for seint eller ikke i det hele tatt. Det er veldig viktig at verneombudene blir med i prosessen så tidlig som mulig, sier LO-sekretæren som mener det er en fordel med en viss kontinuitet i vernetjenesten.

– Verneombud bør få sitte i flere perioder, og overtales om nødvendig. Og husk: verneombudet skal velges blant de ansatte, det kan ikke leies, sier hun.

HMS-forebygging som utgift

Sundnes påpekte også det absurde i at HMS-forebygging ofte i mannsdominerte yrker og bransjer ses på som en investering, men som en utgift i kvinnedominerte yrker.

– Dette aksepterer ikke LO, sier hun

I AML § 3-5 ”Plikt for arbeidsgiver til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid”, framgår det at arbeidsgiver skal gjennomgå opplæring i HMS-arbeid, og at departementet i forskrift kan gi nærmere krav til opplæringen.

Sundnes og LO, i likhet med seniorrådgiver Nina C. Berg, mener at vi må ha en sånn forskrift.

Sundnes mener også at vi må få en godkjenningsordning av kurstilbydere.

Dessuten et arbeidstilsyn som er tydelige og som iverksetter sanksjoner mot de arbeidsgivere som svikter HMS-arbeidet.

Arbeidsmiljø og ledelse

Ingrid Finboe Svendsen er direktør i Arbeidstilsynet. Også hun legger vekt på god ledelse og mener at arbeidsmiljø og ledelse er to sider av samme sak. Arbeidstilsynet er også det organet som fører kontroll med at arbeidsgiver og verneombud har grunnopplæring i HMS og annen relevant kunnskap. Og tross alt: direktøren mener at arbeidsgivers fokus på HMS-opplæring er større i dag enn den var tidligere. Men likevel må vi sikre oss at denne opplæringen er god nok.

- Arbeidstilsynet vil framover sette et sterkt søkelys på utøvelse av ledelse, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Annonse
Annonse