JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Miljøengasjement ut av tåka

Kjell Atle Brunborg, leder i Norsk Jernbaneforbund, tror at asketåken fra vulkanutbruddet kan få opp miljøbevisstheten til folk og er spesielt glad for at mange flypassasjerer nå velger toget.

nina.hanssen@lomedia.no

Brunborg forstår frustrasjonen til de som blir rammet av at flyene står på bakken, men ser også positive virkninger i kjølvannet av vulkanutbruddet.

Blant annet er det nå ingen CO2 utslipp fra fly i luften, og flere velger jernbanen.

– Det er viktig at NSB nå leverer varene og sørger for at de som tar toget synes det er så bra at de kanskje også gjør det i fremtiden. Det virker som NSB har klart å holde togene i rute samtidig som de har satt inn ekstratog og vogner, og det er flott, sier Brunborg.

Han er selv ukependler mellom Oslo og Bergen, men velger toget. Han blir ikke rammet av at flyene står.

– Noen av våre bussforhandlere fra Trondheim skulle fly hjem i går, men selv om toget var fullt, fikk de plass. Det er uheldig at man er nødt til å stå når man skal kjøre lange strekninger, men i en nødsituasjon tror jeg mange velger det, forteller han. På toget er det jo mulig både å sitte i cafeterian på lengre strekninger, eller i gangene.

– Så lenge det ikke går utover sikkerheten, synes jeg det er flott at NSB og de ansatte gjør alt de kan for at passasjene skal ha det bra, sier han.

Det har heller ikke vært mange negative reportasjer i media om NSB de siste to dagene.

Tid for refleksjon

– Jeg håper at alle passasjerer, som på grunn av tåken velger toget, tenker på at de da ikke slipper ut CO2 og benytter anledningen til refleksjon, sier Brunborg.

Han håper og tror mange tenker mer på miljøet og hvordan man skal sørge for en bærekraftig utvikling etter vulkanutbruddet.

– Mange er opptatt av global oppvarming og ozonlaget. Nå ser vi hvordan naturkreftene kan påvirke atmosfæren vår og sette alle fly på bakken. Kanskje blir det en ny giv for alle som er opptatt av klimautslipp og miljø, sier han. Uansett har i alle fall jernbanen nå fått en liten opptur i Norge i forbindelse med vulkanutbruddet , som han håper kan føre til at flere passasjerer oppdager at det er flott å reise med tog.

– Kanskje kunne vi fått flere av disse forretningspendlerne som vanligvis velger fly til å endre reisemåte etter en fin opplevelse på jernbanen. Jeg håper det, smiler han.

Bare tragisk

Jostein Kleven, som er leder av NTL Luftfart, ser ingen positive effekter av vulkanutbruddet.

– Det er bare tragisk både for flyselskapene, Avinor og alle som jobber i luftfarten, men mest for passasjerene. Dette bare viser hvor avhengige vi er av å fly, sier han.

Kleven har ikke sansen for Brunborgs utspill om at folk nå kan ta jernbanen.

– Hva med Nord-Norge. Toget stanser i Bodø. Norge trenger alle type transportmidler og er avhengig av flytransporten også, sier han. Det eneste tilbudet foruten buss, i Nord Norge er Hurtigruten.

Myndighetenes ansvar

Kleven vet at vulkansk aske er en trussel og skjønner godt at flyene står, men klarer ikke å se noe positivt med at lufthavnene er stengt. Utbruddet kan koste flyselskapene som sliter fra før dyrt.

Mange vil tape flere millioner i døgnet både fordi flyene står, hotellutgifter for strandede passasjerer og ombookninger. Dette kan i neste omgang gå utover de ansatte i luftfarten.

Han håper denne krisen vil være kortvarig.

– Vi vet ikke hvilken effekt dette vil ha for våre medlemmer. Jeg har ennå ikke fått noen rapporter fra folk ute og har ikke tenkt på om arbeidsplasser kan gå tapt, men det er klart at hvis flyene skal stå lenge på bakken kan det bli problemer. I så fall forventer jeg at myndighetene går inn for å støtte selskapene. Dette er ikke en menneskeskapt krise, men en naturkatastrofe. Da er det myndighetene som må ta ansvar, understreker han.

Kristin styrer Norge

Politikere og tillitsvalgte er stadig på farten, så det var mange norske politikere som ble rammet av vulkanutbruddet. Blant annet strandet statsminister Jens Stoltenberg i New York.

Nå har han landet i Madrid, og prøver å finne et alternativ til fly hjem.

Når statsministeren ikke er til stede er det partilederne for de to andre regjeringspartiene som etterfølger ham i rang. Dersom Stoltenberg ikke når fram til statsråd i dag , er det derfor SV-leder Kristin Halvorsen i hans sted.

Trond Giske er fortsatt i London.

Annonse
Annonse