JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutter i 1.mai-støtten

Det borgerlige flertallet i Fredrikstad kommune har barbert støtten til 1.mai-arrangementet i byen til beinet.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Jeg håper at folk etter dette får øynene opp for hvordan høyresida styrer Fredrikstad i praktisk politikk. Dette gjelder både kutt i bevilgningene til 1.mai-arrangementet og kuttene i de offentlige tilbudene i byen. For meg er dette klassekamp, og jeg håper det vil gjenspeile seg i engasjement fram mot kommunevalget i 2011, sier leder for LO i Fredrikstad, Tore Leif Gundersen.

I løpet av de siste åra har det borgerlige flertallet kuttet bevilgningene til 1.mai-arrangementet i Fredrikstad fra 50-60 000 ned til 12 000 kroner.

– Det betyr i realiteten at vi ikke får noe støtte, sier Gundersen.

Det er et imponerende 1.mai-program LO i Fredrikstad står for:

– Om morgen er det musikk i gatene i bydelene.

– Morgenappeller i noen bydeler.

– Minnestund for de som falt under krigen i Kirkeparken.

– Ninnegudstjeneste med korsang i domkirken

– Arbeiderkafé på kulturhuset St. Croix.

– Hovedtaler ved arbeidsminister Hanne Bjurstrøm på Stortorget.

– Appell ved Jeanette Orme fra SV.

– 1. mai-tog gjennom byen

– LO pub med god mat og drikke og allsang.

– Ungdomsarrangement på St. Croix ved Fellesforbundet

– Kommer bevilgningskuttet til å få noen konsekvenser for 1-mai-arrangementet?

– Nei, i år og neste år har vi i LO i Fredrikstad penger til å gjennomføre arrangementet, og jeg kommer til å reise en diskusjon i fagbevegelsen i Fredrikstad om hvordan vi skal sikre at arrangementet kan videreføres, sier Gundersen som er minst like opptatt av neste års kommunevalg. I Fredrikstad har fagbevegelsen blitt inspirert av Trondheims-modellen om å få et rødgrønt flertall i kommunestyret.

– Vi ønsker at fagbevegelsen skal være en selvstendig politisk kraft, sier Gundersen.

I dag utgjøres flertallet av Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti og bygdelista Folkets stemme. Det er de som kutter i 1.mai-bevilgningene.

– Deres begrunnelse er kommunens økonomi og at LO er en rik bevegelse. Jeg oppfatter at det som både økonomi og politikk, sier Gundersen.

Rådmannen hadde i utgangspunktet foreslått at støtten,av hensyn til kommunens økonomi, i år burde halveres fra 40.000 til 20.000. Men politikerne mente at også det var for mye, og klubbet igjennom 12.000 i formannskapet i går, melder Fredriksstad Blad.

Under debatten brukte både Høyre og Venstre LOs økonomi som argument for å kutte i støtten.

Annonse

Flere saker

Annonse