JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny minstelønn på 154,50

Den nye minstelønna for fagutdannede bygningsarbeidere er på 154,50 kroner i timen. Og fra 1. april neste år 159 kroner. Byggenæringens Landsforening ga seg på det meste for å få slutt på streiken.16.04.2010
16:10
16.12.2013 13:04

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ble på lørdag enige om en ny tariffavtale. Streiken er dermed over med øyeblikkelig virkning, opplyste meklingsmann Merete Smith på pressekonferansen i ettermiddag.

– Jeg har den gleden av å meddele at partene i byggfagoppgjøret er blitt enige. Derfor er streiken over, sa en glad Merete Smith.

1 krone til alle

Byggfagoppgjøret endte med samme økonomisk ramme som for frontfagene. Det vil si 1 krone i timen i generelt tillegg til alle, pluss 0,50 i timen som såkalt likestillingstillegg. Antatt moderate lokale lønnstillegg i bedriftene, stipuleres den totale økonomiske rammen til 3,0 prosent i lønnsøkning.

50-øringen skal brukes som et eget lønnstillegg for kvinnelige bygningsarbeidere hvis det skulle vise seg at det finnes lønnsforskjeller på grunn av kjønn.

Praktiseres likelønn i byggebransjen, gis 50-øringen som generelt tillegg til alle. Likelønnstillegg kan imidlertid også brukes til spesielle tiltak for kvinnene i bransjen hvis Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening blir enige om det, forklarte meklingsmann Merete Smith på spørsmål fra Magasinet for fagorganiserte.

Minstelønna opp 12,75 kr.

En kraftig økning på hele 9 prosent, pluss en ytterligere regulering i 2011 på 2,9 prosent - det er resultatet av dragkampen om minstelønna i byggebransjen. Den nye minstelønna for fagarbeidere øker med hele 12,75 kroner siden 2008 (11,75 kr. siden i fjor) og ligger dermed på 154,50 kroner fra i dag av. Fra 1. april 2011 er minstefortjenesten garantert til 159 kroner.

Minstelønna for fagarbeidere øker dermed med nesten 23.000 kroner - 22.912 kroner, for å være nøye. Og med nye 8.775 kroner fra 1. april neste år. Til sammen nesten 31.700 kroner i løpet av avtaleperioden fram til våren 2012.

301.000 - og sosial dumping

Per i dag, 17. april, gir de nye tariffatsene fagarbeiderne i byggebransjen en garantert årlig grunnlønn på 301.275 kroner, altså før eventuelle tillegg. Fra 1. april 2011 vil den være på 310.050 kroner. Et godt utgangspunkt for fremtidig rekruttering av unge fagarbeidere til byggebransjen.

301.275 kroner før tilleggene inngår i den såkalte allmenngjøringsforskriften for byggeplasser over hele landet og er dermed den offisielle grensen for hva som karakteriseres som sosial dumping for bygningsarbeidere med fagbrev. Det er særlig utenlandske arbeidere som lønnes etter minstelønnssatsen.

Hvis Fellesforbundets medlemmer gir grønt lys for meklingsforslaget, har forbundet LO én måned på seg til å begjære fornyelse av allmenngjøringsforskriften for byggeplassene over hele landet. Godtar Tariffnemnda begjæringen, gjelder overenskomstens nye satser for allmenngjøringen.

Avtalt regulering også i 2011

Det nye er en reguleringsbestemmelse for tariffoppgjør i såkalte mellomår, noe som Fellesforbundet har krevd i en årrekke. For 2011 ble partene altså enige om et nytt minstelønnsløft på 4,50 kroner i timen fra 1. april 2011 - til 159 kroner.

Fra neste hovedoppgjør av i 2012 skal Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ha faste forhandlinger om regulering av minstelønna - med utgangspunkt i den faktiske lønnsveksten i bransjen. Dette gjelder altså både mellomoppgjør og såkalte samordnede oppgjør, altså hvis LO og NHO skulle forhandle sentralt og ikke LO-forbundene med sine motparter.

Denne reguleringsbestemmelsen blir del av Fellesoverenskomsten for byggfag fra tariffoppgjøret i 2012.

Etter årets mekling for byggebransjen utgjør minstelønna for fagarbeidere 76 prosent av tariffens grunnlag for overtidsberegning, fortsatt et godt stykke unna det som sto på de streikendes t-skjørter som langtidsmål: 85 prosent.

271.000 for ufaglærte

Her er de andre minstelønnssatsene:

Ny minstelønn for arbeidstakere uten fag- eller svennebrev er på 139 kroner i timen (143 kroner fra 1. april 2011). Det betyr en økning på 10,50 kroner i timen siden mellomoppgjøret i fjor.

Den gir en fremtidig årslønn på 271.050 kroner, uten tillegg. Også denne lønnssatsen inngår i den såkalte allmenngjøringsforskriften for byggeplasser over hele landet - for ufaglærte arbeidere.

Minste timelønn for bygningsarbeidere med minst ett års bransjeerfaring er fra nå av på 144,50 kroner, opp 12 kroner siden forrige hovedoppgjør i 2008 (11 kroner siden i fjor). Fra 1. april 2011 blir den 149 kroner.

Ny garantert minstelønn for unge arbeidstakere (under 18 år) er nå 93 kroner i timen (96 fra 1. april neste år).

Den nye satsen for beregning av overtid er heretter 202,83 kroner i timen. I tillegg er en rekke satser i overenskomsten blitt økt.

Regulering av akkordtariffene

Partene ble også enige om en annen meklingsnøtt - akkordtariffene. Satsene ble indeksregulert med 4,8 prosent. Også her fikk Fellesforbundet gjennomslag for til dels nye reguleringsbestemmelser, særlig en presisering av hva som er grunnlaget for justering av akkordtariffene framover. Dessuten er det tatt inn rutiner for ombudsavgjørelser, noe som heller ikke fantes tidligere.

Regulering av offshoretillegg

Den nye satsen for offshoretillegget er på 59,22 kroner. Det er en økning på 4,57 kroner siden hovedoppgjøret i 2008. I fremtidige tariffoppgjør skal tillegget, som særlig gjelder arbeidstakere innen de såkalte iso-fagene (stillas, korrosjon, isolering mm.), reguleres med den prosentvise økningen for Verkstedoverenskomsten, basert på NHOs statistikk.

Fellesforbundets delegasjon anbefalte meklingsforslaget mot én stemme, mens arbeidsgivernes anbefaling i BNL var enstemmig.

– Uravstemningen blant Fellesforbundets medlemmer over meklingsforslaget gjennomføres 28. april, samme dag som for forslagene til frontfagene og hotell, restaurant og reiseliv.

** Her kan dere lese meklingsmannens forslag. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

** Meklingsresultatet i korte trekk **

** BNLs første reaksjon etter streikens slutt config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

** Og HER kan du høre Fellesforbundets 1. nestleder Anders Skattkjær. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.04.2010
16:10
16.12.2013 13:04Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Eirik Dahl Viggen

Streik i private omsorgsbedrifter

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker