JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny minstelønn på 154,50

Den nye minstelønna for fagutdannede bygningsarbeidere er på 154,50 kroner i timen. Og fra 1. april neste år 159 kroner. Byggenæringens Landsforening ga seg på det meste for å få slutt på streiken.16.04.2010
16:10
16.12.2013 13:04

Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ble på lørdag enige om en ny tariffavtale. Streiken er dermed over med øyeblikkelig virkning, opplyste meklingsmann Merete Smith på pressekonferansen i ettermiddag.

– Jeg har den gleden av å meddele at partene i byggfagoppgjøret er blitt enige. Derfor er streiken over, sa en glad Merete Smith.

1 krone til alle

Byggfagoppgjøret endte med samme økonomisk ramme som for frontfagene. Det vil si 1 krone i timen i generelt tillegg til alle, pluss 0,50 i timen som såkalt likestillingstillegg. Antatt moderate lokale lønnstillegg i bedriftene, stipuleres den totale økonomiske rammen til 3,0 prosent i lønnsøkning.

50-øringen skal brukes som et eget lønnstillegg for kvinnelige bygningsarbeidere hvis det skulle vise seg at det finnes lønnsforskjeller på grunn av kjønn.

Praktiseres likelønn i byggebransjen, gis 50-øringen som generelt tillegg til alle. Likelønnstillegg kan imidlertid også brukes til spesielle tiltak for kvinnene i bransjen hvis Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening blir enige om det, forklarte meklingsmann Merete Smith på spørsmål fra Magasinet for fagorganiserte.

Minstelønna opp 12,75 kr.

En kraftig økning på hele 9 prosent, pluss en ytterligere regulering i 2011 på 2,9 prosent - det er resultatet av dragkampen om minstelønna i byggebransjen. Den nye minstelønna for fagarbeidere øker med hele 12,75 kroner siden 2008 (11,75 kr. siden i fjor) og ligger dermed på 154,50 kroner fra i dag av. Fra 1. april 2011 er minstefortjenesten garantert til 159 kroner.

Minstelønna for fagarbeidere øker dermed med nesten 23.000 kroner - 22.912 kroner, for å være nøye. Og med nye 8.775 kroner fra 1. april neste år. Til sammen nesten 31.700 kroner i løpet av avtaleperioden fram til våren 2012.

301.000 - og sosial dumping

Per i dag, 17. april, gir de nye tariffatsene fagarbeiderne i byggebransjen en garantert årlig grunnlønn på 301.275 kroner, altså før eventuelle tillegg. Fra 1. april 2011 vil den være på 310.050 kroner. Et godt utgangspunkt for fremtidig rekruttering av unge fagarbeidere til byggebransjen.

301.275 kroner før tilleggene inngår i den såkalte allmenngjøringsforskriften for byggeplasser over hele landet og er dermed den offisielle grensen for hva som karakteriseres som sosial dumping for bygningsarbeidere med fagbrev. Det er særlig utenlandske arbeidere som lønnes etter minstelønnssatsen.

Hvis Fellesforbundets medlemmer gir grønt lys for meklingsforslaget, har forbundet LO én måned på seg til å begjære fornyelse av allmenngjøringsforskriften for byggeplassene over hele landet. Godtar Tariffnemnda begjæringen, gjelder overenskomstens nye satser for allmenngjøringen.

Avtalt regulering også i 2011

Det nye er en reguleringsbestemmelse for tariffoppgjør i såkalte mellomår, noe som Fellesforbundet har krevd i en årrekke. For 2011 ble partene altså enige om et nytt minstelønnsløft på 4,50 kroner i timen fra 1. april 2011 - til 159 kroner.

Fra neste hovedoppgjør av i 2012 skal Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ha faste forhandlinger om regulering av minstelønna - med utgangspunkt i den faktiske lønnsveksten i bransjen. Dette gjelder altså både mellomoppgjør og såkalte samordnede oppgjør, altså hvis LO og NHO skulle forhandle sentralt og ikke LO-forbundene med sine motparter.

Denne reguleringsbestemmelsen blir del av Fellesoverenskomsten for byggfag fra tariffoppgjøret i 2012.

Etter årets mekling for byggebransjen utgjør minstelønna for fagarbeidere 76 prosent av tariffens grunnlag for overtidsberegning, fortsatt et godt stykke unna det som sto på de streikendes t-skjørter som langtidsmål: 85 prosent.

271.000 for ufaglærte

Her er de andre minstelønnssatsene:

Ny minstelønn for arbeidstakere uten fag- eller svennebrev er på 139 kroner i timen (143 kroner fra 1. april 2011). Det betyr en økning på 10,50 kroner i timen siden mellomoppgjøret i fjor.

Den gir en fremtidig årslønn på 271.050 kroner, uten tillegg. Også denne lønnssatsen inngår i den såkalte allmenngjøringsforskriften for byggeplasser over hele landet - for ufaglærte arbeidere.

Minste timelønn for bygningsarbeidere med minst ett års bransjeerfaring er fra nå av på 144,50 kroner, opp 12 kroner siden forrige hovedoppgjør i 2008 (11 kroner siden i fjor). Fra 1. april 2011 blir den 149 kroner.

Ny garantert minstelønn for unge arbeidstakere (under 18 år) er nå 93 kroner i timen (96 fra 1. april neste år).

Den nye satsen for beregning av overtid er heretter 202,83 kroner i timen. I tillegg er en rekke satser i overenskomsten blitt økt.

Regulering av akkordtariffene

Partene ble også enige om en annen meklingsnøtt - akkordtariffene. Satsene ble indeksregulert med 4,8 prosent. Også her fikk Fellesforbundet gjennomslag for til dels nye reguleringsbestemmelser, særlig en presisering av hva som er grunnlaget for justering av akkordtariffene framover. Dessuten er det tatt inn rutiner for ombudsavgjørelser, noe som heller ikke fantes tidligere.

Regulering av offshoretillegg

Den nye satsen for offshoretillegget er på 59,22 kroner. Det er en økning på 4,57 kroner siden hovedoppgjøret i 2008. I fremtidige tariffoppgjør skal tillegget, som særlig gjelder arbeidstakere innen de såkalte iso-fagene (stillas, korrosjon, isolering mm.), reguleres med den prosentvise økningen for Verkstedoverenskomsten, basert på NHOs statistikk.

Fellesforbundets delegasjon anbefalte meklingsforslaget mot én stemme, mens arbeidsgivernes anbefaling i BNL var enstemmig.

– Uravstemningen blant Fellesforbundets medlemmer over meklingsforslaget gjennomføres 28. april, samme dag som for forslagene til frontfagene og hotell, restaurant og reiseliv.

** Her kan dere lese meklingsmannens forslag. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

** Meklingsresultatet i korte trekk **

** BNLs første reaksjon etter streikens slutt config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

** Og HER kan du høre Fellesforbundets 1. nestleder Anders Skattkjær. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.04.2010
16:10
16.12.2013 13:04Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Torgny Hasås

Busstreiken kan gå mot slutten. Sjåførene og arbeidsgiverne fortsetter den frivillige meklingen

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Alle partene i busskonflikten møter hos Riksmekleren onsdag

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

Ketil Blom

Fersk undersøkelse: Over åtte av ti nordmenn støtter busstreiken

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Sissel M. Rasmussen

Anleggsarbeidere får pensjon fra første krone

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Arkivfoto: Equinor

Streik i oljebransjen: Equinor avviser nedstegning av Sverdrup

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran

Håvard Sæbø

Tømrar Morten (27) bygger taubane 650 meter over Romsdalsfjorden

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

Jan Inge Haga

Guttorm tapte i Arbeidsretten: Mister fast arbeidstid


Flere saker