JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen spør om 6-timersdagen

Sykefraværet gikk ned og produktiviteten opp da Tine på Heimdal kuttet arbeidstida med 20 prosent for tre år siden. Men svært få har tatt kontakt for å høste av erfaringene.

Jan Eiler Wessel er fortsatt meierisjef ved avdelingen på Heimdal. Han synes det er rart at han omtrent ikke har mottatt en eneste telefon fra andre bedrifter som ønsker å lære av deres tiltak.

- Jeg er forundret over at verken vi, eller konsulentfirmaet som var med på å utarbeide det nyskapende prosjektet, har blitt kontaktet, sier han til Arbeidsmiljø.

Wessel tror det henger sammen med at en leder som vil skape endring også må endre seg selv. Det tror han mange kvier seg for. Han mener også å se en klar tendens i samfunnet der bedrifter har sluttet å involvere de ansatte.

- Vi har erstattet innvolvering, med mennesker som skal kontrollere oss. Det er en generell trend å flytte avgjørelser opp til kontrollører. Det er ingen som liker det, og da går produksjon ned og sykefraværet opp, sier Wessel, som mener at endring i organisering og lederstil har vært vel så viktig som de kortere arbeidsdagene.

- Ledelsen legger til rette for de som arbeider, og hører på de ansatte. Hva liker du? Når får du ut ditt maksimale? Gjennom en slik tankegang har vi fått bedre og bedre resultat, sier han.

Les hele intervjuet i bladet Arbeidsmiljø

Når beslutningsprosessene flyttes nedover, fordrer det også at ledelsen har stor tillitt til at de som tar imot dette ansvaret treffer de riktige beslutningene, mener Wessel.

- Hos oss er grunntanken at de som gjør de ulike jobbene er ekspertene på sine områder, og da må man lytte til dem hvis man ønsker å oppnå bedre resultater. Ekspertisen på for eksempel å pakke ost er hos de som faktisk pakker osten, ikke hos meg som meierisjef, forklarer Wessel.

Annonse
Annonse