JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Davidsen stoppet Stoltenberg

Avgått leder i Fagforbundet, Jan Davidsen, satte en stopper for Jens Stoltenbergs reformiver, ifølge tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen.
SMIL: En smilende Jens Stoltenberg blir ønsket velkommen og omfavnet av tillitvalgte i LO under Kartellkonferansen på Gol i november. Smil til tross, det kan blåse storm når LO-topper og statsminister møtes.

SMIL: En smilende Jens Stoltenberg blir ønsket velkommen og omfavnet av tillitvalgte i LO under Kartellkonferansen på Gol i november. Smil til tross, det kan blåse storm når LO-topper og statsminister møtes.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Hermansen var på 90-tallet leder for det såkalte Hermansen-utvalget. Den storstilte dereguleringen og fristillingen av offentlige virksomheter utover på 90-tallet var i stor grad et resultat av Hermansen-utvalgets konklusjoner.

Spekter, som i disse dager feirer sitt 20 årsjubileum, var et barn av denne omstillingsprosessen. Eller Norsk arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning (NAVO), som den het den gang.

* Les også: Spekter ser framover

Upopulære reformer

Reformene i kjølvannet av Hermansen-utvalget ble gjennomført av en sosialdemokratisk regjering, i Jens Stoltenbergs første år i regjering.

20 år etter at han la fram utvalgets konklusjoner, sier Hermansen at det åpenbart var enklere for en sosialdemokratisk regjering å gjennomføre reformer som var til dels upopulære i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen.

Stoppet av fagbevegelsen

Hermansen sier også at fagbevegelsen satte en stopper for Stoltenbergs reformiver da den første rødgrønne regjeringen så dagens lys i 2005.

– Sterke personer i LO-systemet var fødselshjelpere til den rødgrønne koalisjonen, og la sterke føringer for hva som skulle føres av rødgrønn politikk. Stoltenbergs forslag ble lagt til side og lagt bort, sier Hermansen.

Når han blir bedt om å nevne navn, peker Hermansen ut Jan Davidsen, nylig avgått leder av Fagforbundet.

– Utvilsomt en sterk person og sterk alliansebygger, med klare synspunkter på hvordan kommunene og staten skal organiseres, sier Hermansen.

– Alt til sin tid

Jens Stoltenberg, var raskt på pletten med å avkrefte at han mistet reformiveren i sin tid som statsminister for den rødgrønne regjeringen.

– Fornyelsen på 80- og 90-tallet kom i stor grad i form av fristilling. Når vi siden ikke har fristilt like mange offentlige virksomheter, betyr ikke det at vi ikke har reformert. Vi har for eksempel reformert Forsvaret, en enorm omstilling som har vært både vellykket, treffsikker og velorganisert. Forsvaret er ikke fristilt inn i Spekter, men det er sikkert en fordel for landets sikkerhet, sier Stoltenberg, som viser til at også politiet og helsevesenet er reformert.

– Det betyr ikke at vi fristiller Forsvarete og Politiet, sier Stoltenberg.

Stoltenberg viser til at LO Stat var opptatt av å få til en ryddig og ordentlig arbeidsgiver i de fristilte virksomhetene, og derfor var en viktig pådriver for etableringen av Spekter.

– Spekter er et uttrykk for balansen mellom behovet for ansattes innflytelse og behovet for et ryddig og omstillingsdyktig næringsliv. Spekter er den norske modellen på sitt aller beste, sier Stoltenberg.

Omstilling

Omstilling er også et av hovedtemaene for dagens konferanse, som hadde kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som første gjest. Sanner sier at regjeringen Solberg er godt i gang med endringsarbeidet som som ble bebudet i regjeringserklæringen.

– Vi har hatt møte med alle de store organisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, sier Sanner, som spår at det kan komme ubehagelige prosesser i kjølvannet av disse omstillingene.

Annonse
Annonse