JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I krisemøte hos Giske

Luftfarten og reiselivsnæringen ber om flere milliarder i avgiftslette for å klare seg under askeskykrisen.

Til sammen 13 representanter for ulike deler av næringslivet møtte tirsdag ettermiddag nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) til et krisemøte.

– Vi har berørt en lang rekke spørsmål. Hovedkonklusjonen er at mens noen bransjer, som luftfarten og reiselivsnæringen, er veldig hardt rammet, så er andre ikke særlig berørt, sa Giske etter møtet.

Krever avgiftsstans

Verst stilt er luftfarten, som nå krever strakstiltak fra Giske.

– Vårt krav er at det må komme økonomiske tiltak på bordet nå, og gjør det ikke det, så har ikke statsråden skjønt alvoret i saken, sier Lars Kobberstad, styreleder i NHO Luftfart.

Han peker på at flyselskapene til nå har hatt seks dager nesten uten inntekter, samtidig som alle vanlige kostnader er intakt, i tillegg til store økte kostnader til kost og losji til passasjerer,

– For oss er dette en ekstremt vanskelig situasjon, fastslår Kobberstad.

Flynæringen krever i første omgang at alle luftfartsavgiftene må nulles ut.

Norske flyselskap betaler daglig rundt 10 millioner kroner i landings-, passasjer- og underveisavgifter til Avinor. Dette beløper seg til rundt 3,3 milliarder kroner årlig.

Hotellene sliter

Etter luftfarten er det reiselivsbransjen som kjenner krisen mest på kroppen.

– Krisen er merkbar for hele spekteret av reiselivet. Flere bedrifter har hatt omsetningsbortfall på alt fra 20 til 80 prosent, det vil si mer enn under finanskrisen, forteller Hilde Charlotte Solheim, direktør for HSH Reise.

Bransjen frykter også at usikkerheten rundt flytrafikken vil føre til avbestillinger og nølende turister i lang tid fremover. Dette vil føre til alvorlige likviditetsproblemer for en rekke bedrifter, ifølge reiselivsorganisasjonene.

Under møtet med Giske ba reiselivsnæringen om utsettelse av innbetaling av skatter og avgifter, og en forsikring om at bankene vil hjelpe bedriftene dersom de har behov for lån. NHO Reiseliv tok også opp det gamle kravet om å få ned serveringsmomsen fra 25 prosent til butikkmomsen på 14 prosent.

Ingen makrokrise

Nærings- og handelsministeren vil foreløpig ikke lovet noe annet enn tett dialog med næringene som sliter mest.

– Avgiftssystemet i luftfarten og reguleringen av det ligger ikke hos meg, men hos samferdselsministeren. Vi må også se hva EU beslutter i denne saken, svarte Giske på direkte spørsmål om det vil komme avgiftskutt.

Statsråden sier han ikke tror det vil komme en generell nedgang i norsk økonomi på grunn av askekrisen.

– Paradokset er jo at mens noen næringer rammes, så får andre mye mer å gjøre, som for eksempel buss- og drosjenæringen. Foreløpig ser det ikke ut som dette rammer økonomien generelt, sa Giske. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse