JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i forhandlingene for vakt

Vekterne i Norsk Arbeidsmandsforbund vil ha en bedre lønnsgarantiordning. NHO Service nekter. Onsdag kveld ble det brudd i forhandlingene.

ane.borrud@lomedia.no

– Våre krav om en rettferdig lavlønnsprofil og heving av garantibestemmelsene blir blankt avvist av arbeidsgiverne, sier forhandlingsleder Erna Hagensen.

Minstelønnsgarantien

Vekternes hovedkrav i tariffoppgjøret er å stoppe den negative lønnsutviklingen og å få på plass en garantiordning som sikrer at lønnsforskjellene mellom en industriarbeider og vekter blir mindre enn den er i dag.

– Det var helt umulig for motparten å gjøre noe med minstelønnsgarantien. De ønsket i stede å endre den, slik at den ikke lengre skal være knyttet opp mot industrien.

I følge Hagensen hevder arbeidsgiverne at det ikke lengre er relevant å sammenligne vekterne med industriarbeiderne.

– I følge dem er det mye mer høytutdannede folk i industrien nå enn for 20 år siden, og dermed er det ikke rett å sammenligne disse yrkesgruppene.

Hagensen er ikke enig i dette.

– De som er med på statistikken på en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er de som har fagbrev, ikke de med høy utdanning, slår hun fast.

Å være med på en slik endring av lønnsgarantien er ikke vekterne med på.

– På sikt vil dette gi ennå dårligere lønnsvekst for vekterne. Det er ikke aktuelt.

Vekterne er i følge Arbeidsmandsforbundet en lavlønnsgruppe som i lang tid har seilt akterut i lønnsutvikling i forhold til industrien og det generelle lønnsnivået i Norge.

Likevel var ikke forhandlingslederen overrasket over NHO Service sitt bastante nei til en bedre lønnsgaranti.

– Vi fikk det ikke på renhold, og vi fikk det heller ikke her, er hennes kommentar.

Nei til opptrappingsplan

Forhandlingsdelegasjonen til Norsk Arbeidsmandsforbund var innstilt på å åpne opp for en opptrappingsplan i minstelønnsgarantien. I dag er den på 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Vi ønsket om å bli enige om hva vi også kan gjøre på sikt. Også det var vanskelig for NHO Service, forteller Hagensen.

I tillegg til å si nei til en høyere lavlønnsgaranti, kom arbeidsgiverne med krav om å kutte i nattillegget og helgetillegget.

– Vi avviste dette, og brøt forhandlingene, sier Hagensen.

Hun legger til at hun mener det er et tankekors at begge tariffområdene Arbeidsmandsforbundet har hatt brudd med har samme arbeidsgiverforening.

– Og dette er på de områdene hvor folk tjener lavest, legger hun til.

Streik?

Nå skal både renholderne og vekterne til meklingsmannen. Tidspunkt for mekling er ennå ikke fastsatt. Det er 4500 vektere som er medlemmer av Arbeidsmandsforbundet innenfor vekteroverenskomsten. Og i følge Hagensen er de er klare til å streike.

– De er vel mer klare enn noen gang, sier hun.

Annonse
Annonse