JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsansatte mobiliserer til kamp 1. mai

Nå skal endelig fana til Oslo Fengselsfunksjonæres Forening luftes. Ingen kan huske sist den var i bruk på 1. mai, men nå har de fengselsansatte fått nok. Det mobiliseres til storslått 1. mai-tog i Oslo.

jan.erik@lomedia.no

Medlemmene i Oslo Fengselsfunsjonærers Forening (OFF), som for øvrig er de eneste i NFF-systemet som har fane, fikk ideen sammen med den sentrale ledelsen i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Nå er nok nok.

Bemanningssituasjonen i flere av landets fengsler er prekær. Det går på sikkerheten løs. I går rømte en fange ved Hustad fengsel.

Jevnt trykk

– Vi er ikke fornøyde før vi ser konkrete resultater av forbundets ressurskamp, sier NFF-leder Geior Bjørkli.

Han lover at forbundet skal holde et jevnt trykk på hjertesakene framover og har oppfordret alle ansatte i kriminalomsorgen, uansett organisasjonstilhørighet, om å delta i NFFs demonstrasjonstog 1. mai i Oslo.

Hovedparolene er: ”Vi krever økt bemanning” og ”Vi krever trygghet på jobben”.

Oppmøte er i Operapassasjen mot Youngstorget klokka 11.30.

Lite brukt

Trond Pettersen, leder av OFF, organiserte seg i midten av 1980-tallet, men har aldri gått bak foreningsfana 1. mai.

– Siste gang denne fana ble brukt i 1-.mai-sammenheng er ved frokostmøter i Oslo fengsel, og der møtes det mest pensjonister, forteller Pettersen.

Uniform eller ikke?

Nå har Pettersen spurt Øivind Alnæs, lederen i Oslo fengsel, om de ansatte som har vakt ved fengslet på 1. Mai kan få være med å gå i demonstrasjonstoget.

Alnæs har bedt om et par dagers betenkningstid, men var visst nok ikke direkte avvisende.

Det virker lovende, mener Pettersen.

– Ellers håper vi å trekke om lag 50 medlemmer fra OFF, sier han.

Det er heller ikke avklart om medlemmene får stille i fengselsuniform.

Buss fra Vestfold

Den dårlige bemanningen er ikke noe ny problematikk i NFF.

I høst og nå i mars arrangerte forbundet flere markeringer: en i Horten, en felles demontrasjonsdag over hele landet og et politisk møte i Oslo.

Alle arrangementene hadde bra oppmøte.

Asle Aase, forbundssekretær i NFF håper på god mobilisering nå også. Og at mange fra østlandsområdet kommer.

– Vi tar sikte på å skaffe en buss som går fra Vestfoldbyene og til Oslo for de som trenger kollektiv transport. Og etter toget regner jeg med at det blir noe sosialt, sier Aase.

Ledelsen stiller

Selv er han forhindret fra å komme til Oslo denne dagen på grunn av oppgaver i den lokale 1. mai-komiteen i hjembygda, men både forbundets leder Geir Bjørkli, nestleder Rita Bråten og hovedkasserer Nina Bergene stiller på Youngstorget.

– Vi oppforder også alle kolleger i andre norske byer til å gå i sine respektive 1. mai-tog under våre paroler. Situasjonen er så kritisk nå i flere av våre fengsler at vi må gjøre noe. Og 1. mai må da være en naturlig dag å gi uttrykk for dette på, sier Asle Aase.

Annonse
Annonse