JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- 3,38 mer i timen er reelt

– Innenfor hotell og restaurant vil mange medlemmer nyte godt av minstelønnsøkningen på 3,38 kroner i timen. På bygg og verksted derimot er det nesten ingen som ligger på minstelønna, poengterer Fellesforbundets forhandlingsleder for Riksavtalen, Clas Delp.

På forbundets tariffkonferanser rundt om i landet, som foregår akkurat nå i forkant av medlemmenes uravstemning 28. april, er minstelønnsøkningen på 9 prosent i front- og byggfagene blitt sammenlignet med meklingsresultatet for Riksavtalen.

Det gir medlemmene innen hotell, restaurant og reiseliv et lønnstillegg på 3,38 kroner i timen, mens minstelønnssatsene på bygg og i verkstedindustrien ble økt med 11,75 kroner.

Nesten alle på minstelønna

– Er ikke dette urettferdig for de lavest lønte på Riksavtalen, blir forbundssekretær Clas Delp spurt på Fellesforbundets nettsider.

– Både i byggfagene og på verksted er de virkelige lønningene langt høyere enn minstelønnssatsene slik at nesten ingen får glede av økningen på dem. På Riksavtalen vil derimot de fleste medlemmer merke denne økningen. Det fordi nesten alle ligger på dette lave nivået, forklarer Delp.

– Når flere får glede av økningen, så blir det også større kostnader totalt sett. – På Riksavtalen er det veldig mange som går på minstelønnssatsene, derfor blir det mindre på hver enkelt. Hvis vi skulle hevet minstelønningene innen hotell og restaurant med ni prosent, ville vi sprengt alle grenser for lønnsoppgjøret, påpeker Delp.

Hvordan likelønnstillegget kan fordeles

Han forklarer ved hjelp av et eksempel fra likelønnstillegget på 50 øre i timen:

– Likelønnstillegget skal det forhandles om i hver bedrift. Et eksempel: Et hotell har 200 ansatte og skal fordele 50-øringen. Totalt er det altså snakk om 100 kroner per time til fordeling (femti øre x 200 ansatte = 100 kroner). Hvis hotellet har ti stuepiker som tjener langt mindre enn sine mannlige kollegaer, kan klubb og ledelse lokalt bli enige om at de ti skal få hele potten. I et slikt tilfelle vil hver av stuepikene få ti kroner mer i timen!

Like stor ramme

Forhandlingene og meklingene i årets tariffoppgjør har gitt en like stor økonomisk ramme til Fellesforbundets medlemmer som går på Riksavtalen for hotell, restaurant og reiseliv som for dem i frontfagene.

– Jeg vet at dette kan være vanskelig å forstå. Men når vi forhandler, må vi ta hensyn til hva et oppgjør koster totalt. Frontfagene legger rammene, og de andre overenskomstene må følge dette. På Riksavtalen har vi fått ei ramme på om lag tre prosent, den samme som Verkstedoverenskomsten har fått.

– Minstelønna for en fagarbeider som lønnes etter Riksavtalen vil, forutsatt at medlemmene stemmer ja til meklingsresultatet, etter tariffoppgjøret ligge på 135,64 kroner i timen - for dem som arbeider 37,5 timers uke.

** HER kan du se hvordan den nye lønna beregnes. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

NB!!!

** Uravstemningen blant medlemmene i hotell, restaurant og reiseliv ser ut til å bli en spennende affære hvis de stemmer slik de største av Fellesforbundets avdelinger i bransjen anbefaler. Mens Hordaland Hotell- og Restaurantarbeiderforening og avd. 25 i Stavanger anbefaler et nei, synes Fellesforbundet avd. 39 Industri & Service Telemark og Oslo Servitørforening det motsatte. De råder medlemmene til å stemme ja 28. april.

Andre store avdelinger - som i Trondheim og Tromsø - har så langt ikke kommet med anbefalinger. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

Annonse
Annonse