JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Entusiasme i Fredrikstad

-Dette var bælmoro, sa fagforeningsveteranen Jardar Hendricksen da LO i Fredrikstad atter en gang mobiliserte troppene for rødgrønn seier i 2011. ”Den lange valgkampen” har nå for alvor fått fotfeste blant de tillitsvalgte.

stig.christensen@lomedia.no

I likhet med i fjor fylte LO i byen også denne gangen konferansesalen i Rica City Hotell i sentrum, det vil si rundt 100 deltakere.

– Det er kommet glød inn i fagbevegelsen nå. Dette gir oss skikkelig inspirasjon. Det er bare å brette opp armene. Dette valget skal vi vinne, sa lederen for Fagforbundets pensjonistlag i byen, Frøydis Wroldsen.

Valla imponert

Gerd-Liv Valla, som var en av innlederne på konferansen, sa det slik:

– Jeg er imponert hva Fredrikstad har fått til så langt i denne første fasen av den lange valgkampen.

Det var innledere med tung erfaring som gjestet talerstolen. En av Vallas erfaringer er nettopp at man må legge et langt løp, slik hun som LO-leder gjorde før valget i 2005 da LO var tungen på vektskålen for den rødgrønne seieren. Fredrikstad startet i 2008 og har sånn sett lagt et tre-årig løp. Valla viste til at alt er mulig, selv om ting tar tid. Hun viste til at Martin Luther King for 46 år siden sto foran en stor forsamling og sa: «I have a dream».

Nå, i 2010 ble Barak Obama satt inn som president med slagordet: «Yes, we can!»

– På samme måte må vi si: Ja, dette får vi til, sa Valla henvendt til hundre kamplystne tillitsvalgte i Fredrikstad.

Alliansepartnere

Foruten Valla, hadde man hentet inn John-Peder Denstad fra Trondheim LO og Roy Pedersen fra LO i Oslo. Og selvsagt holdt Fredrikstad-lederen Tore-Leif Gundersen møtet i sin hule hånd. Han trakk fram fire – fem partier han mente hadde felles verdigrunnlag og sånn sett burde være på LOs side, nemlig Arbeiderpartiet, SV, Pensjonistpartiet, Bylista og Rødt.

– AOF er også viktige for oss, sa han og listet opp andre fagorganisasjoner som mulige alliansepartnere. Man har fortsatt ikke gitt opp Unio, Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet.

Uavhengig politisk kraft

Helt sentralt var å samle fagbevegelsen i Fredrikstad til en uavhengig politisk kraft. Alle innlederne var enig i dette:

– Man må si fra når man er uenig med regjeringen og de rødgrønne partiene.

Og:

– Regjeringen har et forbedringspotensiale, mente Tore-Leif Gundersen

Klassedelt Oslo

Roy Pedersen trakk fram Oslo som en klassedelt by.

– Og grensa går omtrent ved Akerselva, mente han.

– De i vest lever sju til tolv år lengre enn de øst for elva. Med klipp fra ulike aviser viste LO-lederen i Oslo at skattefesten var for de på vestkanten, at klasseskillet starter i SFO og at antallet fattige barn i hovedstaden øker. Heller ikke disse befinner seg vest for elva. På samme måte som Fredrikstad er Oslo i gang med valgkampen fram mot 13. September 2011, og nøyaktig ett år før vil de legge de fram sin plattform.

Større seier i 2007

Sekretæren i LO i Trondheim, John-Peder Denstad la fram tung erfaring fra Trondheim, der de økte det rødgrønne flertallet i 2007.

– Kontinuerlig innsats og høy intensitet, var to stikkord fra Denstad, som la til:

– Du får et flott liv og mange venner når du jobber aktivt i fagbevegelsen. LO i Trondheim ønsker å være en samfunnsomformende kraft i valg, og selvsagt har de for lengst startet marsjen fram mot 2011.

– Vi har bedt fagforeningene om innspill, sa han. Dette skal igjen munne ut i spørsmål til partiene, politisk avklaring og en anbefaling om hvem LO i de respektive byer synes det er verdt å stemme på.

Samlet klarte dette innlederkorpset å spre betydelig entusiasme i Plankebyen.

– Det er viktig å synliggjøre innsats og resultater, sa Denstad. Det var vel kanskje nettopp det Tore-Leif Gundersen gjorde da han i positive vendinger nevnte rundt 20 – 25 navn fra talerstolen på folk som satt i salen. Også det en inspirasjon til innsats.

Annonse

Flere saker

Annonse