JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTLere i harnisk over Akademikerne

Akademikerne ønsker et prøveprosjekt med ren lokal lønnsdannelse i fem statlige virksomheter. – Dette er uakseptabelt! mener Gudrun Høverstad og Terje Olsen, lederne i hhv NTL NVE og NTL Mattilsynet.

anne.grete@lomedia.no

– Et slikt system vil gi arbeidsgiver full kontroll over lønnsdannelsen, ødelegge det statlige lønnssystemet og skape større lønnsforskjeller, konkurranse og dårligere arbeidsmiljø innad på arbeidsplassen, framholder de to tillitsvalgte i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Prøveprosjekt i fem virksomheter

Akademikernes varsler i sine krav til hovedoppgjøret i staten at de ønsker et prøveprosjekt med lokal lønnsdannelse i Mattilsynet, NVE, Statens Vegvesen, Riksadvokatembetet og Økokrim. Forslaget begrunnes med at virksomhetene har ulike behov i lønnspolitikken.

Høverstad kaller forslaget et kraftig angrep på lønnsystemet i staten.

– På sikt vil et slikt prosjekt bidra til å rive ned lønnssystemet i staten der et av hovedprinsippene vi slåss for er lik lønn for likt arbeid uavhengig av hvor i landet man jobber, sier hun.

Lønnsforskjellene øker

Høverstad forteller at erfaringene deres fra de seinere år med relativt store potter til lokale forhandlinger, er at lønnsforskjellene internt øker.

NTL NVEs syn er at de ønsker mindre, og ikke mer lokal lønnsdanning ut fra en likhets- og solidaritetstankegang.

Flere av virksomhetene har selv kommet med lignende forslag til regjeringen.

Terje Olsen er provosert over ledelsen ved Mattilsynet, som etter å ha foreslått et lignende prosjekt i 2008, igjen har gått inn for at Mattilsynet skal være en pilot i forsøket med å gjennomføre større deler av lønnsoppgjøret lokalt.

– Gir fra oss streikeretten

NTL-leder Turid Lilleheie reagerer også kraftig på Akademikernes utspill.

– Vi har ett eneste kampmiddel for en rettferdig lønnsdannelse: Streikevåpenet. Akademikernes forslag innebærer å gi fra seg streikeretten, framholder hun.

Ved lokale lønnsforhandlinger har arbeidsgiver full styringsrett.

– Sentral lønnsdannelse er den eneste forhandlingsformen som sikrer alle en rimelig lønnsutvikling og som kan bidra til likelønn, fastslår Lilleheie.

Annonse
Annonse