JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glemmer ikke 11. september

Lærling Kristoffer Espelund (18) og linjemontør Kåre Olav Farstad (31) ble tirsdag reddet ned etter et døgn i en bitteliten kurv 100 meter over Nordfjorden.

knut.viggen@lomedia.no

Linjemontøren og lærlingen, begge ansatt i Sogn og Fjordane Energi Nett, ble sittende fast i ei arbeidskurv rundt én kilometer ute på et fjordspenn mellom Stavenes og Agjeld i Nordfjord mandag kveld. En teknisk feil på kurven førte til at de ikke kunne transportere seg tilbake til fast grunn etter endt reparasjonsarbeid på linja. Selv om kurven var godt festet og stabil og de var trygt sikret på linja, ble det en svært ubehagelig natt for de to linjemontørene.

Det ble gjort gjentatte forsøk på å redde dem ned med helikopter både mandag kveld og tirsdag formiddag. Til slutt måtte karene rappellere seg ned selv fra kurven ved hjelp av blant annet mannskap fra Sunnmøre alpine redningsgruppe samt mannskap fra Røde Kors. Da hadde det gått 25 timer siden de ble sittende fast. Vel nede var det to svært lykkelige karer som fortalte om ett fryktelig døgn med store påkjenninger.

Tøffe gutter

Etter en rask sjekk på sykehus, reiste de hjem for å sove og komme til hektene igjen, men kolleger venter dem etter hvert tilbake på jobb. Da venter det trolig oppmerksomhet både fra bedrift og kolleger i fagforeningen.

– Dette er tøffe gutter som tåler en støyt, men det er klart at det må bli en evaluering i etterkant her på hva som gikk galt og hvordan vi skal forhindre at noe slikt kan skje igjen, sier leder i EL & IT-klubben i Sogn og Fjordane Energi, Oddmund Årdal, til Fri fagbevegelse.no. Han forteller at selskapet aldri tidligere har opplevd noe lignende.

– Det var en helt ny kurv og det vare en trinse som gikk i stykker som gjorde at den ble sittende fast. Dette skal ikke skje og det blir nok en dialog med leverandøren her, forklarer Årdal.

Frivillig arbeid

Det er organisert rundt 110 medlemmer av EL & IT Forbundet i Sogn og Fjordane Energi. Rundt halvparten er montører og det er et eget lag på 5-6 montører som opererer på såkalte overliggende nett, eller fjordspenn.

– Dette er frivillig arbeid. Vanligvis er ikke lærlinger med på slike oppdrag, men han som var med er en skikkelig tøffing og sikkerheten blir alltid vurdert og analysert før slike oppdrag, sier Årdal.

Selv om arbeidsfolkene er nede fra kurven henger den fortsatt i fjordspennet. Selskap og leverandør må nå sammen se på hvordan man kan få kurven ned.

– Vi må jo ut på spennet og på en eller annen måte få løftet kurven vekk, men jeg vet ikke helt hvordan dette skal skje, sier klubblederen.

Annonse

Flere saker

Annonse