JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsreformen

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

---------------------------------

Reform av folketrygden for å sikre at den blir økonomisk bærekraftig i en periode der det er ventet at eldre vil utgjøre en stadig større andel av befolkningen.

Reformarbeidet startet med at regjeringen i 2001 oppnevnte en pensjonskommisjon ledet av daværende fylkesmann Sigbjørn Johnsen. Kommisjonen avga sin innstilling i 2004. I 2007 inngikk alle partiene på Stortinget unntatt Fremskrittspartiet et pensjonsforlik som dannet grunnlaget for den konkrete utformingen av reformen, som trådte i kraft fra 1. januar 2011.

Sentralt i reformen står muligheten til å gå av med pensjon allerede ved fylte 62 år, men de som velger å gå av tidlig får lavere årlig pensjon, mens man kan oppnå høyere pensjon ved å fortsette lengre i arbeidslivet.

En annen nyhet er at man nå kan kombinere hel/delvis pensjon og arbeid slik man selv måtte ønske. Det er ikke lengre noen øvre grense for hvor mye man kan tjene ved siden av pensjonen.

Pensjonsreformen innebar også en omlegging av ordningen med Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. Denne ble lagt om fra å være en tidsbegrenset pensjon (62 – 67 år) til å bli et livslangt påslag på ytelsene fra Folketrygden. I offentlig sektor er AFP beholdt som en tidligpensjonsordning for ansatte i alderen 62 – 66 år.

Alle som går av med pensjon har i dag krav på pensjon fra Folketrygden. Alle arbeidstakere har i tillegg krav på en større eller mindre tjenestepensjon, og ansatte i bedrifter/virksomheter med tariffavtale har i tillegg krav på Avtalefestet pensjon (AFP). Hvor store pensjonsytelser du har krav på kan du selv beregne ved hjelp av Navs pensjonskalkulator.

Les mer om pensjonsreformen på Arbeidsdepartementets temaside eller på Navs pensjonssider.

---------------------------------

Annonse
Annonse