JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommer posten til jul?

De grønnkledte postbudene i Berlin vil gjerne levere ut juleposten, men de har ikke fått lønnsøkning på 14 år, ifølge fagforbundet Ver.di.
HELT GRØNN: Mario Jäntsch sykler med posten langs Karl-Marx-Allee. Mange av kollegene hans er villig til å streike før jul for lønnstillegg. Mario er ikke organisert og vil ikke uttale seg om konflikten i selskapet.

HELT GRØNN: Mario Jäntsch sykler med posten langs Karl-Marx-Allee. Mange av kollegene hans er villig til å streike før jul for lønnstillegg. Mario er ikke organisert og vil ikke uttale seg om konflikten i selskapet.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

frode@lomedia.no

Nå er misnøyen så stor blant postfolket at de er villig til å streike for en lønnsøkning, eller rettere sagt lønnshopp. Postbudene ønsker 10,5 prosent mer i lønn for å ta igjen noe av det tapte.

Fagforbundet Ver.di har i mange og lange forhandlingsmøter med postselskapet Pinmail fremmet krav om lønnsøkning og klesgodtgjørelse. Men selskapet avviser kravene. Derfor har Ver.di tatt ut sine medlemmer, som utgjør mer enn halvparten av de ansatte, i flere kortvarige streiker.

Pinmail har vunnet anbudet på ombæring av offentlige brev i Berlin, og Ver.di mener derfor at offentlig sektor har et medansvar for skikkelige forhold blant postbudene.

De ansatte i Pinmail jobber 40 timers uke og tjener mellom 1.400 og 1.500 euro brutto per måned. Det er mellom 11.000 og 12.000 kroner.

Store forskjeller

Solberg-regjeringen i Norge vil at flere selskaper skal konkurrere om å dele ut post. Da kan de se på erfaringene fra Tyskland.

I en rapport skrevet for den norske regjeringen høsten 2010 konkluderer Copenhagen Economics med at økt postkonkurranse har skapt press på lønns- og arbeidsvilkår i Tyskland.

60 prosent av de ansatte i det gamle statlige Deutsche Post jobber heltid. Bare 22 prosent av de ansatte hos de nye konkurrentene jobber heltid.

Pinmail er et av selskapene som har kjempet hardest mot en lovfestet minstelønn for postbud i Tyskland.

Mini-jobs

De nye postselskapene i Tyskland baserer seg i stor grad på å ansette folk i mini-jobs, som er unntatt de vanlige reglene i arbeidslivet. Tyskland innførte såkalte mini-jobs for åtte år siden. Dette er lavtlønte, der ansatte ikke har det samme sikkerhetsnettet i form av sykepenger og annet, som ordinære ansatte har. Tysk LO har bedt politikerne avskaffe mini-jobs, fordi det undergraver regulære ansettelsesforhold i Tyskland.

Hele 53 prosent av ansatte i de nye postselskapene er ansatt i mini-jobs, mens bare fem prosent av de ansatte i Deutsche Post er i mini-jobs.

Siste sjanse

Ver.di gir arbeidsgiverne en siste sjanse før jul til å komme med et tilbud om lønnstillegg. Kommer det ikke et tilbud, vil Ver.di ikke nøle med å ta ut postbudene i streik før jul. Det vil ramme særlig hardt fordi juleposten vil hope seg opp hos Pinmail.

Annonse
Annonse